Menü

Hírek

Állásfoglalás

Népszabadság 2012.07.26. “Termékrendelet: Brüsszel súgott, de hiába” /Batka Zoltán/ megjelent cikkel kapcsolatban

Új védjegyet kaphat a magyar áru

Együttműködési megállapodást kötne a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Termék Nonprofit Kft.-vel a magyartermék-rendeletben lefektetett kategóriák védjegyjelöléseiről – jelentette ki tegnap Kardeván Endre, a minisztérium államtitkára.

Megjelenhet a Magyar Termék rendelet

A kormány úgy döntött, hogy megjelenhet a magyar termék rendelet. A jövőben önkéntes alapon feltüntethető az élelmiszereken a „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” jelölés. A vidékfejlesztési miniszteri rendelet a hazai vásárlók jobb tájékoztatását, a magyar termékek kiemelt pozícióját biztosítja.

A magyar háziasszony nem cseréli a magyar paprikát spanyolra

Uniós oltalom alá került a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, pedig a gasztroguruk szerint itthon alig kapni eredetit, ugyanis szerintük a hipermarketekben és a piacokon kapható, háromszáz és kétezer forint közötti paprikák nem igaziak. A megkérdezett vásárlók egyöntetűen azt mondták, hogy kifejezetten szeretik és keresik a hazai termékeket, kitartanak a megszokott ízek mellett, pedig sokszor nem is tudják, hogy nem is eredeti terméket vesznek. Gasztrománok szerint akkor járunk a legjobban, ha közvetlenül a termelőtől vásároljuk meg ezt a fűszert.

Ötvenmilliós bírságot kapott a Spar

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. (Spar) jelentős piaci erővel való visszaélést valósított meg 2009 és 2011 között, amikor beszállítóit a velük kötött szerződések alapján pusztán a forgalmazásért cserébe utólagos árkedvezmény megfizetésére kötelezte, állapította meg a GVH. A versenyhatóság ezért 50 millió forintos bíráságot szabott ki a vállalkozásra.