Menü

Gyermelyi Zrt.

H - 2821 Gyermely, Bajnai út 1.
Tel.: 34 / 570-500
Fax: 34 / 570-532
E-mail: info@gyermelyi.hu
Honlap: www.gyermelyi.hu

1953. január 21-én tizenkét gyermelyi gazda, nem bírva tovább az egyéni gazdálkodást sújtó, mindinkább ellehetetlenítő terheket - a politikai nyomásnak engedve - megalakítja a Petőfi Szövetkezetet.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc szele szétfújja ezt a kezdeményezést, a laza szövetkezés felbomlik. 1959-ben azonban, az erőszakos tagosításnak engedve, immár 120 taggal újraalakul a szövetkezet, amely 1500 katasztrális holdon és két volt uradalmi majorban megkezdi a közös gazdálkodást. A belépő tagok, végleg feladva az egyéni gazdálkodás reményét, tudatosan igyekeznek javukra fordítani a mezőgazdasági nagyüzemben rejlő gazdasági előnyöket.

Az alapítók magukkal hozták szorgalmukat, a föld szeretetét, a szakértelmet, a vállalkozó kedvet. A földterületek táblásításának, a gépesítésnek, a műtrágya és növényvédő szer használat bevezetésének köszönhetően növekednek a gabonafélék termésátlagai. A gazdák a takarmányegyensúly megtartása érdekében intenzív állatfaj tenyésztésébe fognak, árutojást termelnek.

1970-ben az ország pártvezetése tésztagyár építéséről határoz, amelyhez helyszínt keresnek. Gyermely jó hírű szövetkezete vállalkozik a feladatra és megkapja a lehetőséget. Közös vállalati formában, 1971-ben elindul a tésztagyártás, két kereskedő cég és egy szakmai befektető társulásával. A hetvenes évek végén szépen jönnek az eredmények, két évtizedes átgondolt tőkefelhalmozás és takarékos gazdálkodás után a cég már megengedheti magának, hogy szociális kiadásokat is vállaljon. Támogatja munkavállalóinak családi ház építését, Gyermely és a környező falvak fejlesztését.

A nyolcvanas évek közepén már négy község határában gazdálkodik a szövetkezet, s a gazdasági lehetőségeket kihasználva az ipari háttér bővítésébe kezd a közös gazdaság. Malmot épít, így biztosítva egyenletesebb alapanyag-ellátást a tésztagyárnak. 1989-ben sikeresen megtörténik a napi 120 tonna felöntésű üzem beőrlése, ezzel egy újabb iparág honosítása.

A rendszerváltozáskor a közös tárgyi és szellemi értékek együtt tartásánál semmi nem lehetett fontosabb. A szövetkezet ekkor részvénytársasággá szervezi tevékenységét, és megtörténik a vagyon nevesítése. Valós tulajdonosok lettek az alapítók, azok az emberek, akik magukat mindig is annak tartották, és úgy is viseltettek a cég iránt. Így a dolgozók is részvényt szerezhettek a vállalatnál végzett munkájuk után.

1992-ben új takarmányüzem áll a baromfitenyésztés szolgálatába. Az ezredfordulóra a különböző akvizíciók révén már 9500 hektáron gazdálkodik a vállalatcsoport. A 2001-ben átépített, Bühler technológiával felszerelt malom kapacitása napi 300 tonna lesz, és 2005-től automata zsákolóval, valamint kis egység csomagolóval is rendelkezik.

2002-ben elkészül a tésztagyár 5 éves fejlesztési terve. 2003-ban szélesedik az integráció, felépül a búza-vetőmagot előállító üzem, és a búzatermelő partnerek már csak Gyermelyi vetőmagot használnak. 2003-ban átadásra kerül a tésztagyári irodákat, szociális blokkot, a kazánházat és a hőközpontot magába foglaló épület. 2004-ben megépül a lisztsiló és lisztkeverő, mely az ideális alapanyag-ellátást teszi biztonságossá. 2005-ben már áll az új gyártócsarnok, az automata magas raktárral és egy apróáru csomagoló vonallal.

2006-ban 35 éves lesz a gyár, s ekkor „ajándékként” kap egy 2100 kg/h teljesítményű szálas áru gépsort és egy 1200 kg/h kapacitású apró áru vonalat, miáltal ismét Gyermelyen van a térség legmodernebb tésztagyára.

2007-ben tovább folytatódik a csomagolás korszerűsítése, már robot végzi az 5 kg-os tasakok rakatolását is, és automatizálttá válik a raklaptovábbítás a palettázóktól a magas raktárba. Még ebben az esztendőben sor kerül a traktorpark lecserélésére kiírt tender lebonyolítására, aminek nyertese a világhírű John Deere gyár lesz.

2008-ban egy újabb 1500 kg/h teljesítményű apróáru gépsor kezdi meg működését a tésztagyárban. A növénytermesztés nagy teljesítményű szemestermény-szárítót és tárolót épít Tökön.

2009-ben elkészül az óránként 45 000 db tojás feltörésére alkalmas üzem, mely a tésztagyárat látja el friss tojáslével. Újjáépül a kablási baromfitelep, ahol 2 ólban 200 000 db tojótyúk talál minden kényelmi igényt kielégítő szállást.

2010-ben Gyermelyen a két régi terményszárító helyett egy új épül, s a pékség már több mint 30 budapesti szakboltba szállít a kibővített üzeméből.

2011-ben felépül a második magasraktár, mely túlméretes rakatok automatikus tárolására is alkalmas. A régi lisztraktár helyén így felszabadul a terület a meglévő mellett egy új malom építéséhez.

2012-ben megkezdődik a beruházás és év végén már beőrlésre is kerül az új malom, mely napi 200 tonna lágybúza, illetve 150 tonna durumbúza őrlésére képes. A kapacitás bővítésén túl ez azt is jelenti, hogy a tésztagyártáshoz felhasznált alapanyagok közül immár a durumdara – a vetőmag termesztésétől kezdődően – is a vállalaton belül kerül előállításra. A logisztikai infrastruktúra is bővül egy komissiózó raktár és egy csomagolóanyag raktár megépítésével, valamint Polgáron is felépül egy új regionális raktár, mely már a szomszédos országok áruellátásába is bekapcsolódik. Megkezdődik a máriahalmi tojófarm rekonstrukciója is, és év végére elkészül egy új, 100.000 tyúk tartására alkalmas istálló. Útjára indul a növénytermesztésnél a betakarító eszközpark cseréje és még ebben az évben megérkeznek az első kombájnok.

2013-ban befejeződik az egységes kombájnpark kialakítása, a munkába álló 15 db CLAAS Lexion 670 típusú modern kombájn lehetővé teszi a gyors és szakszerű betakarítást. A megnövekedett őrlési kapacitás alapanyag-ellátásának biztosítása végett megépül egy 32.000 tonna gabona be- és kitárolására, valamint tisztítására alkalmas tárolórendszer. Máriahalmon újabb 100.000 tyúkférőhelyes istálló készül, erősítendő a tojáspiacon meglévő piacvezetői pozíciót.

2014-ben a piaci igényekhez igazodva, egy új lisztcsomagoló berendezés üzembe helyezésével, napi 250 tonnára nő a fogyasztói kiszerelésű őrlemények csomagolókapacitása.

Megújul a teljes vállalati arculat, és a termékek is új csomagolást kapnak. A tészta, liszt, tojás termékeken egy egységes, a korábbinál hangsúlyosabb Gyermelyi márkavédjegy garantálja a könnyebb beazonosítást, és az egyes termékcsoportok összetartozását. A csomagolásokon megjelenik továbbá a Magyar Termék védjegy is, mert a magyar eredet szerencsére egyre fontosabb vásárlói döntési szemponttá válik.

Több évnyi, magyar szellemi műhelyek együttműködésével folytatott kutatómunka után, egy Gyermelyen kifejlesztett, védett őrlési eljárás eredményeként, DiVita néven piacra kerülnek funkcionális tésztáink. Az adalékmentes, speciális őrleménnyel készült tészták csökkentett szénhidráttartalmúak, magas rost- és fehérjetartalmúak, egyedi összetételüknek köszönhetően diabéteszes étrendbe is illeszthetők.