Menü

Republic Zenekar

Cégnév: Abella és Lányai Bt.

Székhely: 1143 Budapest, Stefánia út 49.

Telefon: 30/984-7811

Email: management@republic.hu

Honlap: www.republic.hu

A REPUBLIC EGYÜTTES

Az 1990. évi rendszerváltás társadalmi forrongásának időszakában alakult zenekar a magyar rock történetében páratlan sikereket tudhat magáénak. Az egyik legjelentősebb együttes, amely a magyar beatzene, a „Nagy Generáció” zenei világából és a Kárpát-medencei népzene gyökereiből is tudott új értéket alkotva meríteni.  Egyedi, hamisítatlan hangzásviláguk olyan, melyet rajtuk kívül senki nem használ, csakis rájuk jellemző, ha csak másodperceket hallunk a zenéjükből, már abból nyilvánvaló, hogy a Republic játszik. Dalaik a rendszerváltozás generációitól kezdődően napjaink zenekedvelő nemzedékeinek tagjait is közös élménnyel gazdagítják.

 

  Az együttes eddigi munkásságát közönségük 24-szor „Aranylemez”-zel, 10-szer „Platinalemez”-zel és 1-szer „Gyémántlemez”-zel, szakmai döntnökeik a Magyar Rádió EMERTON díjával, 2-szer „Aranyzsiráf”-al és „Az év rock-lemeze” díjjal, illetve az ARTISJUS „HUSZKA JENŐ” díjával, valamint 2009-ben „FONOGRAM MAGYAR ZENEI DÍJ”-jal ismerték el. Állami elismerésként a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének a birtokosai.

           

  A Republic munkásságának egyik csodája, hogy az ifjúkorra jellemző lázadást, provokatív hangvételt úgy vegyítik az érettebb kor önmeghatározási igényéből fakadó, lírai és még mélyebb, társadalomlátó gondolatokat közvetítő dalszövegek, hogy az együttes mit sem veszített progresszivitásából, tudatosan felülemelkedve a médiadivatok kiszolgálásának igényén. Művészi eszköztárával itt és most a lehető legszélesebb körben kívánja kifejezni az „itt és most”-ról alkotott véleményét. Gyakran a  gúnyos irónia közvetíti műveik „üzenetét” és ezeken keresztül is érezhetjük, milyen sokoldalú zenekarral van dolgunk, akik mégis minden korosztály számára könnyen befogadható, együtt énekelhető dalokat játszanak, koncertjeik zeneünneppé vállnak a közönség számára. Kimondható, hogy több nemzedék is lelke tükröződéseit találja meg a Republic dalainak világában.

 

  Az együttes tagjai művészetükben is egyenrangúak, valamennyien szerzőként is alkotótársak. Művészi üzenetük mélyebb tartalma nem is elsősorban a leginkább közismert műveik által jut el közönségéhez. Azok ismerhetik meg közelebbről a Republic zenekar eddigi életművének igazi üzenetét, akik lemezeik nem a média által  „közismertté tett” dalait is meghallgatják, s talán olyan szerencsések emellett, hogy koncertélményben is részesülhetnek. Hitvallásuk szerint a zenekar egyik legnagyobb erénye, hogy sehol a világon nem létezhetne, csak a magyarság körében, mert hozzá tartozik a korhoz, amelyben élünk, a hétköznapokhoz és az ünnepekhez.

           

  A zenekar dalai teljes természetességgel formálták láthatóvá a Republic segítő arculatát. A másság tisztelete, a normálistól eltérő élethelyzetek, vagy esetleg a megszorult intézményi, közösségi létezés kimondott vagy kimondatlan segélyhívásai közreműködésre késztetik a zenekart, megjelenítve a zene és közönsége közös, előbbre vivő erejét. Gyermekotthonok lakói, gyengénlátók, sérült képességűek közösségei nyerhetnek bátorítást e találkozásoktól, vagy az árvizek rászorultjainak gondjai nem felejtődnek el olyan hamar. A dalok megszólalásukkal válhatnak kézzelfogható, erősítő, lelket melengető cselekvési forrássá.

 

  Az együttes Bódi László – Cipő emlékét hűen őrizve a közösen alkotott életmű legszebb és legsikeresebb dalait is előadja a koncerteken, 23 éven keresztül hű alkotó és a színpadon mindig az énekében is közreműködő zenésztársa, a basszusgitáros frontember, Boros Csaba személyében.

  A legutóbbi, tavaly megjelent “Rajzoljunk Álmokat!” című stúdióalbumuk háromszoros aranylemez és platinalemez is lett. Az együttes fennállásának 25 éves jubileumának ünnepi koncertjét a teltházas, 13 ezer nézőt befogadó Budapest Parkban tartotta. Az új dalokkal jelentkező, következő stúdióalbumuk 2017 májusától érhető el a MOL kutak országos hálózatában.