25 éves hazánk legnagyobb pulykafeldolgozója, a Gallicoop

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját hazánk legnagyobb pulykafeldolgozója, a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

A Városligeti Műjégpálya dísztermében megrendezettünnepi sajtótájékoztatón beszédet mondott Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára; Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke; dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke, valamint az egyik legismertebb szakács, Stahl Judit is.

’Ha pulyka, akkor Gallicoop!’ – szól a cég szlogenje, amely mára valósággá vált: a 25 évvel ezelőtt alapított cég, amely kezdetben csak vágóhídként működött, napjainkban a magyarországi pulykapiac legnagyobb szereplője; piaci részesedése idén eléri az 50%-ot. A vállalatot sikerre vivő vezetőpáros, Erdélyi István és Garai Andrásné a folyamatos fejlesztés és a nyereség visszaforgatása révén tudatosan bővítette a cég portfolióját és tevékenységi körét, amely eredményeként a Gallicoop mára az egyetlen vertikális termelési integrációt működtető pulykafeldolgozóvá vált. Ez azt jelenti, hogy a pulykatenyésztéstől a feldolgozáson át egészen a csomagolásig minden munkafolyamat zárt rendszerben valósul meg, garantálva ezzel a legmagasabb élelmiszerbiztonsági szempontokat.

A szarvasi pulyakfeldolgozónak nagy szerepe volt és van abban, hogy Magyarország a világ 3. legnagyobb pulykafogyasztó nemzete, az USA és Izrael után: 5,5 kg/fő/év a magyarok átlagos pulykahús fogyasztása. A vezetők már két évtizeddel ezelőtt azt is megfogalmazták, hogy nem pusztán a magyar piacra akarnak termelni, így a Gallicoop export tevékenysége is folyamatosan bővült, míg mára elérték, hogy több mint 40 országba szállítanak (lásd Gallicoop háttéranyag, export piacok ábra).

A Gallicoop a hazai baromfiiparban betöltött súlyát jól jelzik a gazdálkodási és termelési adatok is: 25 év alatt összesen 52 millió darab pulykát dolgoztak fel, és közel 500 ezer tonna pulykahúst, valamint 135 ezer tonna továbbfeldolgozott terméket értékesítettek. A folyamatos fejlődést a beruházások értéke is mutatja, hiszen 1992 óta több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre.

Czerván György a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a hazai baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya figyelemreméltó eredményeket ért el az elmúlt 25 évben – többek között a Gallicoop eredményességének is köszönhetően. A hazai pulykaágazat teljesítménye európai összehasonlításban is kiemelkedő. Egy nehéz, többéves válságos időszak után a baromfiágazat nehéziparáról, a pulykaágazatról 2014-ben elmondhatjuk: stabil, kiszámítható keresleti piac, és a közepesnél jobb árak köszöntöttek az ágazati szereplőkre. A telepítések és termelési előrejelzések alapján enyhe növekedés prognosztizálható a termelésben. Az élőpulyka termelés várhatóan mintegy 10%-kal haladja meg a hazai vágást, így a Baromfi Termék Tanács becslése szerint ebben az évben 88-89 ezer tonna lesz. A 25 éves jubileumát ünneplő Gallicoop, mint az ország legnagyobb zárt rendszerű pulykahús-termelő vállalata, amely a pulykahús-termelés teljes vertikumát lefedi, minden ágazati szereplő számára követendő példát mutat fel. Kiemelkedő eredményeit, sikerét a termelési és értékesítési rendszer, valamint a termelési integráció hatékony ötvözésének köszönheti. A cég 25 év kemény munkájával, folyamatos fejlesztésekkel, nagyszabású beruházásokkal jutott el odáig, hogy a Gallicoop márkanév ma egyet jelent a kiváló minőséggel; termékei itthon és külföldön egyaránt népszerűek – fogalmazott a rendezvényen az államtitkár.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta: a köztestület minden eszközzel támogatja, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álljanak az élelmiszeripar fejlesztéséhez nélkülözhetetlen pályázati lehetőségek. „Emellett kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy segítsük a legálisan működő tagjainkat. Mindent megteszünk a piac tisztításáért, hiszen az élelmiszeriparban a feketegazdaság már olyan méreteket ölt, ami a nagyvállalatok versenyképességét is jelentősen rontja. Ezt szolgálja egyebek mellett a NAK Üzleti Etikai Szabályzata is.” – tette hozzá Győrffy Balázs elnök.

Dr. Oravecz Márton beszédében hangsúlyozta: „A szarvasi Gallicoop negyedszázados fennállása kétségkívül sikertörténet. A 85%-ban magyar tulajdonú cég magyar alapanyagból, magyar takarmánnyal, magyar munkaerővel és magas hozzáadott értékkel készít a világpiacon is népszerű élelmiszereket.”

A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vezetői, Erdélyi István és Garai Andrásné a 25 éves születésnap kapcsán úgy nyilatkoztak, hogy „büszkék vagyunk az elért eredményekre. A 25 év sikerei mögött nehéz évek és kemény munka áll, valamint az a szemlélet, hogy a minőség és a vevői elégedettség az első, utána jön minden más.”

Forrás: TermékMix