A kényelmi termékek felé fordul a Hungerit

A kényelmi, konyhakész termékek felé fordul a Hungerit Zrt., amely új piacokat meghódítva tudta átvészelni a Négy Mancs támadása okozta válságot – közölte Magyar József elnök-vezérigazgató csütörtökön Szentesen.

A cég többségi tulajdonosa a legnagyobb árbevételű magyarországi baromfi feldolgozó vállalkozásnál rendezett sajtóbejáráson elmondta, az 1650 főt foglalkoztató cég évente 110 ezer tonna takarmányt állít elő, 63 ezer tonna szárnyast dolgoz föl, éves árbevétele idén elérheti a 43 milliárd forintot.
A szentesi gyárban idén várhatóan 13 millió csirkét, 8 millió kacsát és 1,2 millió libát vágnak. A Hungerit évente 5-5,5 ezer tonna vörösárut – virslit, sonkát – és 8-8,5 ezer tonna készre sütött panírozott terméket állít elő – tudatta a szakember. A vállalkozásnál komoly hangsúlyt fektetnek a fejlesztésre, a Hungerit számára egyre fontosabbá válnak a kényelmi, konyhakész termékek, melyek kialakításában szorosan együttműködnek az áruházláncokkal, többek között legfontosabb partnerükkel a Lidllel – mondta  Magyar József.
A magát állatvédő szervezetként meghatározó Négy Mancs 2007 decemberében indított kampányt a liba- és kacsatömés ellen. A Hungerit Zrt., mint az ország legnagyobb hízott libamájat előállító vállalkozása feketelistára került, a liba- és kacsafogyasztás szempontjából legfontosabb német és osztrák láncok pedig kilistázták a céget – emlékeztetett az elnök-vezérigazgató. A lépés következtében a cég forgalma drasztikusan csökkent, gazdálkodása pedig veszteségessé vált. A Hungerit Zrt. bízva a Négy Mancs ígéretében 2008-ban leállította a hízott liba és kacsa feldolgozást – ez kétszáz ember elbocsátásával járt -, ennek ellenére nem került le a feketelistáról – közölte a szakember.
Az elmúlt időszakban sikerült konszolidálni a cég helyzetét, elsősorban új piacok meghódításával. Jelentőssé vált az holland, dán, brit kivitel, sikereket értek el a Távol-Keleten, de a cég exportja – ami a bevételek kétharmadát adja - még mindig 13 százalékkal elmarad a 2007-es szinttől – mondta Magyar József. Hozzátette: a Hungerit továbbra sem szállíthat a nagy osztrák és német láncoknak, helyüket olyan cégek vették át, akik „lepaktáltak” a Négy Manccsal.

A Hungerit Zrt. a Fővárosi Törvényszéken pert indított a Négy Mancs ellen. A vállalkozást a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda képviseli. Kodela Viktor ügyvéd elmondta, a 2012 áprilisában indult per jelenleg a bizonyítási eljárásnál tart, a bíróság tanukat hallgatott meg és tanulmányozza az okirati bizonyítékokat. A per legközelebbi tárgyalására várhatóan 2013 októberben kerül sor.

Forrás: Élelmiszer Online