A magyar háziasszony nem cseréli a magyar paprikát spanyolra

Uniós oltalom alá került a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, pedig a gasztroguruk szerint itthon alig kapni eredetit, ugyanis szerintük a hipermarketekben és a piacokon kapható, háromszáz és kétezer forint közötti paprikák nem igaziak. A megkérdezett vásárlók egyöntetűen azt mondták, hogy kifejezetten szeretik és keresik a hazai termékeket, kitartanak a megszokott ízek mellett, pedig sokszor nem is tudják, hogy nem is eredeti terméket vesznek. Gasztrománok szerint akkor járunk a legjobban, ha közvetlenül a termelőtől vásároljuk meg ezt a fűszert.

"Csak kalocsai paprikával főzök, nem éri meg mással" - mondta az [origo]-nak egy idős asszony az egyik pesti Tescóban. Annak apropóján kérdeztük, hogy az Európai Bizottság a múlt héten bejegyezte a "kalocsai fűszerpaprika-őrlemény" elnevezést az oltalom alatt álló eredet-megjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába.


A bizottság jelenleg több mint ezer bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül (a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt) öt fűszerpaprika szerepel - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium erről szóló közleményében. A bejegyzés napjától kezdődően valamennyi kalocsai fűszerpaprika-őrlemény elnevezéssel forgalomba hozott termék címkéjén - összhangban a termékre vonatkozó leírással - meg kell jelennie az "oltalom alatt álló eredet-megjelölés" megjelölésnek és a vonatkozó uniós szimbólumnak.

A bejegyzés eredményeként az uniós nyilvántartás már tizenegy magyar földrajzi árujelzőt tartalmaz. A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény mellett a szegedi téliszalámi, a budapesti téliszalámi, a csabai kolbász/csabai vastagkolbász és gyulai kolbász, valamint a hajdúsági torma, a makói vöröshagyma, a Gönci kajszibarack, a szegedi paprika, a magyar szürkemarha hús és az alföldi kamillavirágzat szerepel a nyilvántartásban.

"Kell az oltalom, mert nagyon sokan hamisítják a kalocsait" - mondta a Fővám téri vásárcsarnok egyik fűszerese, akinek a standjánál épp egy amerikai és egy izraeli pár is a szegedi és a kalocsai paprikáról érdeklődött. "Régi rokoni szálak fűznek minket Budapesthez, ezért ismerjük a paprika hagyományát" - magyarázta az izraeli asszony, honnan hallott a magyar paprikáról.

A fűszeres tapasztalata szerint a japánok keresik a leginkább az eredeti szegedi vagy kalocsai paprikát. "Nálam főként külföldiek vásárolnak, látja, ezért írtam ki héberül is, hogy mi micsoda. De azért az egyértelmű, hogy a magyar háziasszony nem cseréli le a magyar paprikát spanyolra. Csak nagyon meg kell nézni, mi van a csomagoláson, mert a magyar zászló sok zacskón rajta van, aztán a származási helynél meg Spanyolország szerepel" - sorolta az asszony.

A Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. vezérigazgatója az [origo] kérdésére azt mondta, hogy az uniós oltalom több szempontból is fontos. "Ennek az egyik legfontosabb része a nyomon követés, vagyis a szigorú szabályok alapján lehet majd követni a paprika termelésének és előállításának útját. Kalocsai fűszert végül is bárki gyárthat, aki betartja az előírásokat" - mondta Németh József. A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a kalocsai paprikát a színéről lehet a leginkább felismerni. "Az a lényeg, hogy mennyire piros a lé, amelyet kioldunk belőle" - magyarázta. Németh József azt is elmondta, hogy a kalocsai paprika új csomagolást kap a közeljövőben, az uniós oltalom címke mellett kalocsai motívumokkal hívják majd fel a figyelmet az eredeti paprikára.

A Kormány.hu-n olvasható, a kalocsai fűszerpaprika-őrleményről szóló összefoglaló dokumentum szerint az igazi kalocsai mélyvörös, bársonyos hatású, homogén, egyöntetű őrlésű, kellemes, fűszeres aromájú étvágygerjesztő illatú, karamelles pirított magvakra jellemző aromavilágú. Az összefoglaló szerint a fűszerpaprika termesztés és feldolgozás hagyományos elemei a talaj-előkészítés, ezt követően a helyrevetés (vagy e helyett a palántanevelés, kiültetés), kézi sorművelés és kézi szedés, utóérlelés, kíméletes szárítás, hűvös vagy hűtött, száraz helyen történő szárítmány tárolás, őrlés, homogenizálás, csomagolás, minősítés.

"Vakítjuk magunkat, vakítjuk az uniót" - reagált az uniós oltalomról szóló hírre Molnár B. Tamás gasztrokritikus. "Attól, hogy valami magyar termék még nem biztos, hogy jó, sőt. A legtöbb magyar terméknek rendkívül gyenge a színvonala, de a legnagyobb gond a hitelesség hiánya. A magyar termék sokszor alternatívája a rossznak, a zsiványnak" - mondta.

"Valódi kalocsai paprikát leginkább a kalocsai intézettől lehet beszerezni, a piacokon nagyon ritka és legalább 4-5 ezer forintba kerül" - mondta Molnár B. Ehhez képest a Tescóban 40 gramm kalocsai fűszerőrlemény címkés paprikát 291 forintért lehet kapni, a 200 grammos kiszerelés 1397 forintba kerül. A Fővám téri vásárcsarnokban 300 és 2000 forint között lehet kalocsai paprikát venni, attól függően, hogy kerámiadobozban van, vagy csak sima kis zacskóba csomagolták.

Kerekes Sándor, az Almárium Bisztró séfje szerint a magyar pirospaprika semmivel nem hasonlítható össze, de nem attól vagyunk magyarok, mert van pirospaprikánk. Elmondta, hogy ha kalocsait szeretne, akkor közvetlenül őstermelőtől vásárol. "Igazából nem a paprika az igazán fontos, hanem amibe beleszórjuk. Ha jó az alapanyag, akkor azt mindenkinek észre kell vennie, nemcsak a gasztrománoknak, hanem azoknak is, akiknek nem ez a szakmája" - mondta Kerekes, aki szerint sok a silány minőségű magyar termék a boltokban és a piacokon is, ezért szerinte őstermelőktől érdemes vásárolni.

De hol vásárol a fűszerpaprika nélkül élni képtelen bajai polgár? Hajni Baján nőtt fel, ott a hetente akár többször főzött halászlé miatt létkérdés, sőt, az élet értelme a kiváló minőségű fűszerpaprika. "Sükösdön vásárolom egy asszonytól. Baján nem kalocsait veszünk, hanem amikor ősszel van új paprika, a Sükösd-Bátya vonalon becsöngetek az egyik házba ahol van eladó paprika, a napszaknak megfelelően köszönök, és vásárolok annyi paprikát amennyire szükségem van. Az ára évente változik az időjárásnak, termésnek megfelelően, 2011-ben 3800 Ft volt egy kilogramm"

Forrás: origo