A vizsgált élelmiszerek 60 százaléka megfelelt

A magyar termék jelölést használó élelmiszerek országos ellenőrzése egyéves türelmi időt követően, szeptember óta folyik, a vizsgált élelmiszerek hatvan százaléka megfelelt az előírásoknak – számolt be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Kardeván Endre elmondta, hogy szeptember óta összesen 240, a rendelet hatálya alá tartozó terméket vizsgáltak a megyei kormányhivatalok Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságai. Az ellenőrzések döntő többségénél nem találtak hibát. A NÉBIH által elrendelt célellenőrzés során a szeptemberi és októberi hónapokban eddig összesen 106 létesítményben végeztek helyszíni ellenőrzést az önkéntes jelölést használók körében, és 103 mintavételes ellenőrzést hajtottak végre – tette hozzá.

magyar Összesen négy magyar termék jelölés esetében tapasztalták az ellenőrök, hogy a vizsgált terméktípus nem csak magyar alapanyagot tartalmazott, de a gyártó már gondoskodott a magyar termék jelölés levételéről, és a rendeletnek megfelelő cseréjéről. Egy esetben a gyártó önként levette a rendelet megjelenése előtt elnyert Magyar Termék Nagydíj védjegyet terméke csomagolásáról, mert a felhasznált alapanyagok döntő része nem magyar. Kardeván Endre szavai szerint a rendelettel bevezetett elnevezésekkel „tisztult a helyzet”, a kereskedelmi láncok a termékek egyértelmű megjelölésére törekszenek, de az élelmiszer-feldolgozókkal vannak még gondok.

Ismertette: a Magyar Termék Nonprofit Kft. elsőként vállalta, hogy a rendelet előírásainak megfelelő védjegyet kidolgozza és bevezeti, jelenleg több mint 100 gyártócéggel van érvényes licensz szerződése, és 20 cég tanúsítása folyamatban van. A védjegy használatára kétezer termék jogosult, ennek 70 százaléka élelmiszer – mondta. A kormányzat vizsgálja a védjegyhasználat további ösztönzésének lehetőségeit. Az államtitkár szólt arról is, hogy a rendelet bevezetése óta jelentősen nőtt azoknak a fogyasztóknak a száma, akik magyar élelmiszert választanak. 

Kardeván Endre közlése szerint folytatódik a magasabb minőségi színvonalú élelmiszerekre vonatkozó szabályozások kidolgozása, a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves előállítású élelmiszerekre vonatkozó részletes irányelve várhatóan az idén decemberre készül el. Kötelező lesz a kiváló magyar élelmiszer logó alatt a „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” kiegészítő felirat feltüntetése is, hogy itt is egyértelmű legyen, hogy melyik az a termék, amelynek csak a feldolgozását végzik Magyarországon – mondta.

Kitért arra is, hogy jelentősen növekedett a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyes termékek – azaz a legalább 50 éves múltra visszatekintő tájjellegű élelmiszerek – száma, az idén 12 előállító 16 terméke kapta meg a HÍR-védjegyet, ezzel 114-re emelkedett a számuk.

A magyar termék rendelet szeptember elsején lépett hatályba, egyebek között szabályozza, hogy milyen feltételek mellett tüntethető fel az élelmiszerek csomagolásán a „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” jelölés.

 

Forrás: ÉlelmiszerOnline