Adalékmentes liszt előállítását kutatja a magyar malomipari cég

Hosszú távon is stabil minőségű, adalékmentes liszt gyártási technológiáján dolgozik a Sikér Malomipari Zrt. egy több mint 400 millió forintos európai uniós projekt keretében.

A tatabányai székhelyű cég, amely 61 százalékos, 285 millió forint összegű támogatást nyert el a kutatás-fejlesztéshez, a szekszárdi telephelyén valósítja meg a projektet - közölte a zrt. az MTI-vel.

A 2012-ben 7,8 milliárd forintos árbevételt elérő cég szerint a 2014 júniusában záruló kutatás eredménye egy olyan őrlési technológia lesz, amellyel egészséges, adalékmentes, stabil minőségű liszt állítható elő.

A zrt. kutatási programja jelentős részben annak a feltárására irányul, hogy rendkívül magas vízfelvételi képességű liszt hozzáadásával hosszú távon stabillá lehet tenni a lisztminőséget.

Ehhez először előállítják azt a lisztet, amelynek keményítőrészécskéit erősen szétzúzzák, majd azt olyan mértékben keverik a többi liszthez, hogy az a sütőipari minőséget a kívánt szintre emelje.

A k+f program aktualitását a zrt. szerint az adja, hogy a búzanemesítők nagyobb terméshozamot biztosító fajták nemesítésére törekednek,a fajtaváltás felgyorsulására lehet számítani, a malmok ugyanakkor egyre távolabb kerülnek a stabil lisztminőség biztosításától.

A stabil minőséget a malmok a különböző minőségű búzák keverésével érhetik el, ez azonban nem mindig felel meg a sütőipar elvárásainak. A gyártók ezért gyakran stabilizátorokat, állományjavító szereket alkalmaznak.

A hazai piacon tízszázalékos részesedésű, tavaly százezer tonna lisztet előállító malomipari cég utalt arra is, hogy a búza hagyományos minőségi jellemzői - a sikér mennyisége és minősége, az esésszám, Zeleny-szám, sütőipai érték - nem tükrözték a valós sütőipari értéket, ezért az új magyar búzaszabvány a laboratóriumi lisztből készült tészta reológiai, azaz anyagváltozási tulajdonságait is figyelembe veszi.

 

Forrás: veddamagyart.info