Állásfoglalás

Népszabadság 2012.07.26. “Termékrendelet: Brüsszel súgott, de hiába” /Batka Zoltán/ megjelent cikkel kapcsolatban

A Népszabadság újságírójának elévülhetetlen joga, hogy véleményt nyilvánítson egy az ország szempontjából fontos esemény kapcsán, de egyúttal legalább erkölcsi kötelezettsége lenne, hogy a tényként leírt kijelentésekkel kapcsolatban megkérdezze az érintetteket. Ez nem történt meg, mivel a “MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. képviselőit semmilyen formában nem kereste meg.

A rendelet és az uniós kifogásokkal kapcsolatos tárgyi tévedésekkel nem tisztünk foglalkozni, azt majd megteszi a Vidékfejlesztési Minisztérium, ha jónak látja.

A “MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft-vel kapcsolatos tévedéseket viszont ezúton szeretnénk helyreigazítani.

  • A Nonprofit Kft. nem fogja ellenőrizni a rendelet végrehajtását, mivel ehhez sem joga, sem hatásköre nincs. Az ellenőrzést az illetékes hatóság végzi majd (NÉBIH vagy NFH)
  • A VM és a Nonprofit Kft. közötti megállapodás értelemszerűen semmilyen kötelezettséget nem ró a gyártó cégekre, mert bármely védjegy vagy jelölés önkéntesen használható. A felek a megállapodásban arra szövetkeztek, hogy a piac szereplőit megpróbálják együttműködésre szólítani, hogy a fogyasztók számára egyértelmű, és egységes jelölés rendszer jöjjön létre, lehetőleg egy tanúsító védjegyrendszer alatt.
  • A Nonprofit Kft. a saját tanúsító védjegyrendszerének használatát ellenőrzi független szakértőkkel a továbbiakban is, mint ahogy ezt tette ezidáig.
  • A Nonprofit Kft. tanúsító védjegyét használó termék termelője nem fog ellentmondásba keveredni az EU jogszabályokkal, mert a tanúsító védjegyekre teljesen más jogi környezet vonatkozik, mint az eredetjelölésekre, így ha a tanúsítás feltételeinek megfelel, akkor teljes joggal viseli a védjegyet, és ebben semmilyen EU szabály nem akadályozhatja.

Kecskeméti Attila

Ügyvezető

"MAGYAR TERMÉK" Nonprofit Kft.