Bemutatta zöldborsó-gyorsfagyasztási eljárását a MIRELITE

Az 1981 óta működő, azóta folyamatosan korszerűsített albertirsai hűtőházának működésén keresztül mutatta be a MIRELITE MIRSA Zrt. hogyan kerülhetnek a fogyasztók tányérjára idénytől függetlenül egész évben friss, magyar zöldségek és gyümölcsök, vagy az otthoni környezetben csak fáradságos és gyakran rengeteg hulladékkal járó előkészületeket kiküszöbölő gyorsfagyasztott gombócok, krokettek, mártások.

Javában tart a zöldborsószezon, és ennek apropóján a MIRELITE albertirsai üzemében mutatta be a zöldség gyorsfagyasztási folyamatát. A vállalat az eljárás precizitásának demonstrálásával igyekezett szétoszlatni a terméket érintő élelmiszerlánc-biztonsági aggodalmakat. A MIRELITE emellett arra is büszke, hogy a gyártás folyamán felhasznált víz 95%-a megtisztítva kerül vissza a természetbe.

 

A mélyhűtött termékek több vitamint tartalmaznak, mint a friss zöldség, ami a termékpálya hosszúsága miatt, gyakran csak napokkal, hetekkel később kerül a vevő asztalára, amikorra a vitamin egy jelentős része már lebomlik. Ezzel szemben a gyorsfagyasztás lehetőséget ad arra, hogy az optimális érési időt megvárva a betakarítás a növény érésének legjobb pillanatában történjen meg, majd ezt követően néhány órán belül lefagyasztásra kerüljön, és mínusz 20-22 fokon legyen eltárolva.

Gyorsfagyasztott élelmiszer gyártás, tárolás, beruházás

A MIRELITE MIRSA Zrt. három telephelyén (Albertirsa, Miskolc, Domoszló) összesen 225 ezer négyzetméter alapterületen végez gyorsfagyasztott élelmiszer gyártást, tárolást. Az összesen 32 ezer palettás gyorsfagyasztott élelmiszer tároló kapacitása az országban a legnagyobb, míg az éves szinten 40 ezer tonnás gyártó kapacitásával is a legnagyobbak között van. Albertirsán a tárolás 8 darab 60 méter hosszú, 18 méter széles és 8 méter magas hűtő teremben történik.

A gyártás során alkalmazott energiagazdálkodás, környezettudatosság

A gyorsfagyasztás, mint tartósítási mód nem olcsó technológia, rengeteg energiát igényel, a gyártáshoz egy kisebb város villamos energia ellátására elegendő áramra is szükség lehet.

A gyártás során a zöldségek megtisztításához nagy mennyiségű vízre is szükség van.  Ehhez Albertirsán négy db ásványvíz minőséget adó 150 méter mély kút áll rendelkezésre, mely 4000 liter/másodperc kapacitással rendelkezik.  A Miskolcon előállított termékek kiváló minőségét pedig 650 méteres mélységből feltörő karsztvíz szolgálja.

A környezet megóvását szem előtt tartva a MIRELITE MIRSA Zrt. beruházott a gyártás során felhasznált nagy mennyiségű víz újrafelhasználásába is. Ennek eredményeként Albertirsán a gyártás során felhasznált kommunális és ipari tisztított szennyvíz 95 százalékát juttatja vissza a természetbe, mellyel egy környékbeli erdőt táplál.

A gyorsfagyasztott élelmiszerek egyik nagy előnye mind a fogyasztók, mind gyártás szempontjából a pazarlás csökkentése. Míg az otthoni konyhai előkészületek során az egyes zöldségek maradéka sok esetben a szemetesbe kerül, addig a gyorsfagyasztott élelmiszerek gyártása során fel nem használt elemek is hasznosulnak, például állatkertekbe takarmányként.

A vállalatról

2014-ben az előző évhez képest jelentős növekedést elérve 3,45 milliárd forintos forgalmat realizált a MIRELITE MIRSA vállalat.

A vállalat 210 főt foglalkoztat folyamatosan, s a nyári idényben általában további 150 alkalmazott szorgoskodik a vállalat három telephelyén.

A hazai mellett az export tevékenység is jelentős, nem csak Európába, hanem a világ közel 60 országába szállítja termékeit a vállalt.

Forrás: ÉlelmiszerOnline