Bukarest döntött: többségében román élelmiszereket kell árulnia a hipermarketeknek

Több román élelmiszer forgalmazására kötelezte szerdán a román parlament a hipermarketeket egy erről szóló törvénymódosítással.

A román képviselőházban ügydöntő szavazás volt a tervezetről, amelyet tavaly novemberben a szenátus még elutasított. Az indítvány arra kötelezi a 2 millió eurónál magasabb árbevételt elérő üzletláncokat, hogy a friss termékeik 51 százalékát úgynevezett rövid beszerzési láncon keresztül vásárolják meg.

Az indítványt kezdeményezők lényegében azt akarták, hogy több román termék kerüljön az áruházak polcaira, s ezzel támogassák a helyi termelőket.

Az indítvány szerint a húsárun fel kell tüntetni a származási országot, a feldolgozott hústermékeken pedig a Romániából származó nyersanyag arányát. Az előírásokat megszegő hipermarketekre 100 ezertől (mintegy 7 millió forint) 150 ezer lejig terjedő bírságot róhatnak ki.

A nagy üzletláncok érdekeit védő egyesület szerdán közleményben tiltakozott az indítvány ellen, amelyet igazságtalannak tart. Úgy vélik, hogy a jogszabály-módosítás elfogadása elsősorban a fogyasztók érdekeit sérti, mert fennáll annak a veszélye, hogy az új szabályok miatt drágulnak az élelmiszerek. Korábban gazdasági elemzők is kétségüket fejezték ki a kezdeményezés helyességével kapcsolatban, mert úgy vélik, hogy a román termelők nem tudják ellátni a belföldi kereslet több mint felét.

A jogszabályt az államelnöknek kell még aláírnia ahhoz, hogy hatályba lépjen.

(forrás:http://www.elelmiszer.hu/fmcg_szakmai_hirek/cikk/bukarest_dontott__tobbsegeben_roman_elelmiszereket_kell_arulnia_a_hipermarketeknek?utm_source=newsletter&utm_medium=elelmiszer_online_napi_hirlevel&utm_campaign=16802 )