Díjazták az Univert

A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara által alapított rangos elismerést, melyet az élelmiszeripari innovációban kiemelkedő teljesítményt felmutató hazai vállalkozások kaphatják, első alkalommal a kecskeméti székhelyű, 100 százalékban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. nyerte el.

Október 2-án Debrecenben került sor immár tizedik alkalommal a Nemzetközi  Táplálkozásmarketing Konferencia megrendezésére. A Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának vezetősége - a Konferencia szervezője - a jubileum alkalmából új díjat alapított, melyet az élelmiszeripari innovációban kiemelkedő teljesítményt és eredményeket felmutató hazai vállalkozások nyerhetnek el.

A képen balról jobbra: Prof. Dr. Jávor András (DE-rektorhelyettes), Palotás Gábor (Univer Product Zrt.), Dr. Pető Károly (DE), Avramucz Attila (Univer Product Zrt.)
A képen balról jobbra: Prof. Dr. Jávor András (DE-rektorhelyettes), Palotás Gábor (Univer Product Zrt.), Dr. Pető Károly (DE), Avramucz Attila (Univer Product Zrt.)

A díj névadója, Dr. Szakály Sándor professzor a magyar élelmiszeripari kutatás-fejlesztés nemzetközileg is elismert, kiemelkedő alakja volt. Innovációs munkásságát számos szabadalom, találmány és know-how, publikáció valamint rangos tudományos elismerések fémjelzik.

A díjat első alkalommal a kecskeméti székhelyű, 100 százalékban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. nyerte el „a korszerű élelmiszerek kifejlesztése, gyártása és piaci megjelenítése területén kifejtett kimagasló tevékenysége elismeréseként”. Az Univer által az elmúlt években piacra bevezetett sikeres termékcsaládok közül kiemelkednek a K’enni Jó zöldségkrémek, a klasszikus Erős Pistánál négyszer csípősebb Haragos Pista, valamint a Kecskeméti Tradíció prémium lekvár és gyümölcsital család.

Forrás: ÉlelmiszerOnline

A Városligeti Műjégpálya dísztermében megrendezettünnepi sajtótájékoztatón beszédet mondott Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára; Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke; dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke, valamint az egyik legismertebb szakács, Stahl Judit is.

’Ha pulyka, akkor Gallicoop!’ – szól a cég szlogenje, amely mára valósággá vált: a 25 évvel ezelőtt alapított cég, amely kezdetben csak vágóhídként működött, napjainkban a magyarországi pulykapiac legnagyobb szereplője; piaci részesedése idén eléri az 50%-ot. A vállalatot sikerre vivő vezetőpáros, Erdélyi István és Garai Andrásné a folyamatos fejlesztés és a nyereség visszaforgatása révén tudatosan bővítette a cég portfolióját és tevékenységi körét, amely eredményeként a Gallicoop mára az egyetlen vertikális termelési integrációt működtető pulykafeldolgozóvá vált. Ez azt jelenti, hogy a pulykatenyésztéstől a feldolgozáson át egészen a csomagolásig minden munkafolyamat zárt rendszerben valósul meg, garantálva ezzel a legmagasabb élelmiszerbiztonsági szempontokat.

A szarvasi pulyakfeldolgozónak nagy szerepe volt és van abban, hogy Magyarország a világ 3. legnagyobb pulykafogyasztó nemzete, az USA és Izrael után: 5,5 kg/fő/év a magyarok átlagos pulykahús fogyasztása. A vezetők már két évtizeddel ezelőtt azt is megfogalmazták, hogy nem pusztán a magyar piacra akarnak termelni, így a Gallicoop export tevékenysége is folyamatosan bővült, míg mára elérték, hogy több mint 40 országba szállítanak (lásd Gallicoop háttéranyag, export piacok ábra).

A Gallicoop a hazai baromfiiparban betöltött súlyát jól jelzik a gazdálkodási és termelési adatok is: 25 év alatt összesen 52 millió darab pulykát dolgoztak fel, és közel 500 ezer tonna pulykahúst, valamint 135 ezer tonna továbbfeldolgozott terméket értékesítettek. A folyamatos fejlődést a beruházások értéke is mutatja, hiszen 1992 óta több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésekre.

Czerván György a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a hazai baromfiágazaton belül a pulyka termékpálya figyelemreméltó eredményeket ért el az elmúlt 25 évben – többek között a Gallicoop eredményességének is köszönhetően. A hazai pulykaágazat teljesítménye európai összehasonlításban is kiemelkedő. Egy nehéz, többéves válságos időszak után a baromfiágazat nehéziparáról, a pulykaágazatról 2014-ben elmondhatjuk: stabil, kiszámítható keresleti piac, és a közepesnél jobb árak köszöntöttek az ágazati szereplőkre. A telepítések és termelési előrejelzések alapján enyhe növekedés prognosztizálható a termelésben. Az élőpulyka termelés várhatóan mintegy 10%-kal haladja meg a hazai vágást, így a Baromfi Termék Tanács becslése szerint ebben az évben 88-89 ezer tonna lesz. A 25 éves jubileumát ünneplő Gallicoop, mint az ország legnagyobb zárt rendszerű pulykahús-termelő vállalata, amely a pulykahús-termelés teljes vertikumát lefedi, minden ágazati szereplő számára követendő példát mutat fel. Kiemelkedő eredményeit, sikerét a termelési és értékesítési rendszer, valamint a termelési integráció hatékony ötvözésének köszönheti. A cég 25 év kemény munkájával, folyamatos fejlesztésekkel, nagyszabású beruházásokkal jutott el odáig, hogy a Gallicoop márkanév ma egyet jelent a kiváló minőséggel; termékei itthon és külföldön egyaránt népszerűek – fogalmazott a rendezvényen az államtitkár.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta: a köztestület minden eszközzel támogatja, hogy a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álljanak az élelmiszeripar fejlesztéséhez nélkülözhetetlen pályázati lehetőségek. „Emellett kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy segítsük a legálisan működő tagjainkat. Mindent megteszünk a piac tisztításáért, hiszen az élelmiszeriparban a feketegazdaság már olyan méreteket ölt, ami a nagyvállalatok versenyképességét is jelentősen rontja. Ezt szolgálja egyebek mellett a NAK Üzleti Etikai Szabályzata is.” – tette hozzá Győrffy Balázs elnök.

Dr. Oravecz Márton beszédében hangsúlyozta: „A szarvasi Gallicoop negyedszázados fennállása kétségkívül sikertörténet. A 85%-ban magyar tulajdonú cég magyar alapanyagból, magyar takarmánnyal, magyar munkaerővel és magas hozzáadott értékkel készít a világpiacon is népszerű élelmiszereket.”

A Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. vezetői, Erdélyi István és Garai Andrásné a 25 éves születésnap kapcsán úgy nyilatkoztak, hogy „büszkék vagyunk az elért eredményekre. A 25 év sikerei mögött nehéz évek és kemény munka áll, valamint az a szemlélet, hogy a minőség és a vevői elégedettség az első, utána jön minden más.”

 

Forrás: TermékMix