Egyszerűbb lesz az áfa-visszaigénylés

Jelentősen változik 2008. január elsejétől az áfaszabályozás. Az uniós irányelveknek megfelelő új törvény több kedvező változást is tartalmaz. Enyhülnek az áfa-visszaigénylés feltételei, szűkítik viszont azokat az eseteket, amikor árengedmény címén az adóalap csökkentésére nyílik lehetőség.

A magyar áfaszabályozás jelentősen változik 2008. január elsejétől. Az uniós irányelveknek megfelelő, három év alatt elkészült új áfatörvényre a társaságoknak is fel kell készülniük. A jogszabály több kedvező változást tartalmaz. Az uniós szabályokkal összhangban megszűnik a helyesbítő és sztornó-számla, bevezetik viszont a számlával egy tekintet alá eső okirat fogalmát. Ez a sorszámon, a különbözet összegének és a gazdasági esemény szereplőinek megnevezésén kívül nem tartalmaz kötelező elnevezést, formátumot, adatokat, nem kell például feltüntetni a régi és új számlán lévő összeget - számol be a Napi Gazdaság. 

Szűkítik viszont azokat az eseteket, amikor árengedmény címén lehetőség nyílik az adóalap csökkentésére. Korrekcióra csak akkor lesz mód, ha a felek előre megállapodnak az árengedményben, illetve, ha az értékesítő a határidő előtti fizetést vagy a sok vásárlást, igénybevételt honorálja ilyen módon. Érdemes lesz tehát a törzsvásárlókkal előre írásbeli megállapodásokat kötni az árengedményekről - vélekedik Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers adópartnere. Az áfa-visszaigénylés feltételei enyhülnek a tervek szerint. 

Az adó éves bevételi korláttól függetlenül és tárgyieszköz-beszerzés hiányában is visszaigényelhető lesz, ha az elszámolandó adó abszolút értékben eléri vagy meghaladja: havi bevallási kötelezettség esetén az egymillió, negyedéves bevallási kötelezettség esetén a 250 ezer forintot, éves bevallási kötelezettség esetén pedig az 50 ezer forintot. Rosszul járhatnak azok a cégek, amelyek nem alvállalkozókat alkalmaznak bizonyos munkálatok elvégzésére, hanem saját rezsis beruházás keretében oldják meg a feladatot. Ilyen esetben áfalevonásra a jövő évtől legkorábban a beruházás rendeltetésszerű használatbavételekor lesz lehetőség. 

Ez azt jelenti, hogy a beruházáshoz kapcsolódó beszerzések, igénybe vett szolgáltatások áfáját csak az aktiváláskor lehet majd visszaigényelni, vagyis az áfát is finanszírozni kell. Lőcsei szerint ilyen esetekben nem jellemző a csalás, vagyis a rendelkezést vélhetően költségvetési okokból vezetik be. Komoly változás lesz a fordított adózás kiterjesztése, építési-szerelési munkák, az építőipari munkaerő-kölcsönzés, az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások és még néhány speciális ügylet esetén. 

A módszert tavaly írták elő a hulladékkereskedelemben, mivel itt széles körben használták ki az egyenes adózásban rejlő csalási lehetőséget: az eladó részéről gyakran elmaradt a forgalmi adó befizetése, a vásárló viszont visszaigényelte az áfát. Fordított adózás esetében erre nincs lehetőség, mivel az eladó nettó áron számláz, és az áfát a vevő számítja fel, majd vonja le.

Forrás:  Origo.hu