Én helyi termelőnél vásárolok

Sokan úgy gondolják, hogy piacon vásárolni nem úri muri, és inkább a kereskedőnél kígyóznak zöldségért-gyümölcsért minden héten, ahelyett, hogy közvetlenül a termelőtől vásárolnának.

Sokan úgy gondolják, hogy piacon vásárolni nem úri muri, és inkább a kereskedőnél kígyóznak zöldségért-gyümölcsért minden héten, ahelyett, hogy közvetlenül a termelőtől vásárolnának. Vagy ott vannak a csak közértben, önkiszolgálóban, hiper- meg szupermarketekben, valamint diszkont-áruházakban vásárlók nagy tábora. Nem megy ki a piacra, mert ciki, mert megteheti, hogy a nagy hálózatok egyikében szórja a pénzt a ténsasszony. Sose tudtam eldönteni, hogy ők önteltségből buták vagy tudatlanságból?!? A módosabb a boltban vásárol, mondják. Én azt mondom, csak a buta vásárol boltban, amikor van lehetősége piacon, közvetlenül a helyi termelőnél vásárolni.

A termelők helyzete évről évre nehezebb a felelőtlen, meggondolatlan vásárlók miatt. Miért kereskedőnél venni meg a helyi zöldséget-gyümölcsöt? Miért fizetnél többet? Miért szupermarketben venni meg a spanyol, olasz, holland zöldséget-gyümölcsöt?? Olcsóbb, mondják. Rövid távon lehet. Nincs minden évben elég botrány (persze utólag, mikor már eladták a 90-95%-át), hogy a megengedett határérték hányszáz (vagy épp ezer)-szorosát találták ilyen-olyan vegyi anyagoknak, növényvédő szereknek, műtrágyáknak? A piaci zöldségesnek adod a pénzed vagy az orvosnak szívesebben?? Mert mit mond el nekünk a címke: 'Származási Hely: EU'? Hányszor fordult már elő, hogy boltok 'Magyar Termék'-ként tüntettek fel külföldről behozottat? Hányszor volt nem megfelelő minőségű a bolt által kínált zöldség vagy gyümölcs? Hányszor csalódtál a bolti zöldségek-gyümölcsök ízében? A kereskedő és a boltok mindenkor a profit maximalizálására törekednek, az igazi haszon az övék lesz, a beszerzési ár többszörösét (3-4-5) fizettetik ki a vásárlóval. Én azt mondom, húzzák csak ki a pénz a vásárló zsebéből, ha az nem éri fel ésszel.

A termelő szerdán leszedi a terméket, csütörtökön átveszi a kereskedő, jobb esetben pénteken már kikerül a polcokra, de az is lehet, hogy csak szombat lesz belőle, és kedden is még abból válogat a kedves vásárló, és csodálkozik, hogy nem friss. Nem hát, egy hetes!! Frissért a piacra kell menni. A termelőnél friss, szezonális(!!) zöldség és gyümölcs kapható. Frissebb, olcsóbb, minőségesebb!!

Ha a piac helyett a boltok mellett dönt a vásárló, a termelő kereskedőkkel szembeni kiszolgáltatottsága nő (és egyre nagyobb), az átvételi árak sokszor a termelési költségeket sem fedezik. A termelő ráadásul nem tud bejutni a hiperek-szuperek ellátórendszereibe, mert nem tud eleget tenni a mennyiségi és minőségi feltételeknek, azaz, hogy nagy mennyiségű és állandó minőségű terméket produkáljon, vagyis több tonna egyforma méretű paradicsomokat, egész éven át.
Azzal, hogy a helyi* termelőnél vásárolsz:
• támogatod a helyi gazdaságot = a helyi munkalehetőségeket erősíted;
• a termelő jobb árat kap a termékéért, te pedig olcsóbban jutsz a termékhez, nincs köztetek még egy (vagy 2, vagy 3) közvetítő;
• pénzed helyi embereknek adod = a saját közösségedet erősíted;
• jobb minőségű élelmiszerhez jutsz = friss, helyi, garantáltan magyar pl.
• egészségesebb terméket vásárolsz = nincs szükség tartósításra, hűtőkamionokra, vagy mesterséges érlelésre, mert nem kellett éretlenül leszedni a zöldséget-gyümölcsöt, így beltartalmi értéke jobb, vitamindúsabb;
• környezetbarát leszel = minimalizálod a szállítással járó környezet-szennyezést és kiiktatod a csomagolóanyagot;
• megismerheted magát a termelőt, meggyőződhetsz a termelés körülményeiről = személyes ismeretség és bizalom;
• a termelő közvetlen visszajelzést kaphat = kereslet-kínálat;
Ha valóban tudni akarod, mire is költöd a pénzed, vásárolj minél gyakrabban helyi termelőtől helyi terméket, idényjellegű élelmiszert!!

* Helyi = 60 km-en belül termelt termék.

Forrás: konyhatunder.hu