Gyerekcipőben jár az üzleti hírszerzés Magyarországon

Nem érezhetik biztonságban magukat azok a magyarországi, multinacionális tulajdonú cégek, amelyeknél jelentős innovációs tevékenység folyik, mivel ezen vállalatok az üzleti hírszerzés első számú célpontjai. Ennek ellenére Magyarországon mégis igen óvatlanok ezek a társaságok, írja a Világgazdaság.

Az üzleti kémkedés terén a legnagyobb kockázatnak a gyógyszergyárak, a technológia-intenzív ágazatok vállalatai, például a gépjárműgyártók vannak kitéve. Továbbá idesorolhatók a tőzsdei társaságok, mivel a konkurenseken túl érdekeltek az információszerzésben azok is, akik részvényspekulációs vagy egyenesen befolyásszerzési céllal kémkednek a vállalatok után.

Nem meglepő, hogy Bozsik Frigyes szerint akár a nemzeti olajtársaságnál is megjelenhettek üzleti hírszerzők. A Mol Nyrt. volt elnöki tanácsadója, korábbi biztonsági főnöke úgy véli, hogy ilyen esetekben elsősorban belső emberektől igyekeznek információkat szerezni a cégről.

Magyarországon a vállalati világban a klasszikus üzleti hírszerzés még gyerekcipőben jár, holott minél nagyobb a verseny, annál nagyobb szüksége van a cégeknek, hogy piaci előnyöket jelentő információkhoz jussanak - mondta el Jasenszky Nándor vállalatbiztonsági szakértő. Hozzátette: a vállalatok veszteségeinek ma az egyik legfőbb oka, hogy nem tudják, kik a konkurenseik, illetve kinek jelentenek konkurenciát.

Gyakori, hogy nem is a konkurencia kutakodásának, hanem csupán úgynevezett "horgászcégek" adathalászatának esnek áldozatul egyes vállalatok - mondta Jasenszky. Ezeknek a hírszerző cégeknek nincsenek konkrét megbízásaik, hanem összeszedik a piacképesnek ítélt információkat, s azokat egyszerűen megpróbálják eladni, írja a Világgazdaság. 

Világgazdaság