Hazai fejlesztésű szolár parabola Esztergomban

Mostantól szolár parabola rendszerrel állítják elő a használati melegvizet Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény számára. Az így megtakarított pénzt az intézmény alaptevékenységére, a lelki betegségek gyógyítására fordíthatja.

Hazai fejlesztésű és gyártású szolár parabola rendszerrel állítják elő a Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény számára a használati melegvizet, a korábbiaknál jóval olcsóbban. A berendezés révén évi 15 ezer köbméterrel kevesebb gázt kell majd felhasználnia az intézménynek – válaszoltak lapunknak az MVM Zrt-nél. (Egy köbméter gáz a nem lakossági szolgáltatásban körülbelül 90 forintba kerül, vagyis nagyjából évi 1,35 millió forint takarítható meg a napenergia hasznosításának köszönhetően.) A szolár parabola telepítésével felszabaduló forrásokat alaptevékenységükre, a lelki betegségek gyógyítására fordíthatják.

A beruházás nagyságát azonban nem közölték a Világgazdasággal, ugyanis a társaság nem üzleti lépésként, hanem ajándékként telepítette a rendszert Esztergomban. Ez már a tizedik alkalom, hogy valamely közintézménynek szolár parabola rendszert adományozott. Közlemény szerint sikeres, eredményes integrált nemzeti energetikai társaságcsoportként ki kell vennie a részét az össztársadalmi célok, így a betegek és rászorulók támogatásából is. Maga az MVM is spórol a nappal: az óbudai székházának tetején lévő négy parabolával évente közel háromezer köbméterrel csökkenti földgázfogyasztását.

A napenergia használati melegvíz, illetve villamos energia termelő célú, mostaninál nagyobb arányú hasznosítása szerepel az országos tervekben is. A megújuló energiák hasznosítására vonatkozó, 2020-ig szóló cselekvési terv (NCST) szerint a napenergiának mind a négy lehetséges támogatási formát meg kell kapnia. Ezek a termelési támogatás, a közvetett ösztönzés, a beruházási támogatás és a zöld finanszírozás. Ilyen teljes körű hátszél a napenergián kívül csak a hőszivattyúknak járna.

Szintén az NCST-ben áll, hogy míg 2010-ben a fotovoltaikus áramtermelés a megújuló alapú áramtermelésen belül mindössze egy százalékot képviselt, 2020-ra el kell érnie a 4 százalékot, mégpedig 63 megawattos kapacitással, és 3,73 patajoule-nyi termeléssel.

Igaz, máig nem lépett életbe a zöldenergia két éve ígért azon támogatási rendszere, amely az NCST-ben kitűzött irányok felé terelné a beruházókat. Felülvizsgálják magát át az NCST-t is (előirányzatait hozzáigazítják az ország teherviselő-képességéhez), és a szintén két éve ígért zöldbanknak is csak a terveiről hallani, a működéséről nem.

Miközben e késlekedések kétségtelenül bizonytalanná teszik a beruházási környezetet, több országban éppen a megújulók túlzott támogatásának isszák a levét. Szlovákia már ott tartanak, hogy különadóval akarja sújtani a napenergiából származó áram előállítóit, hogy a bevétellel csökkenthesse jövő évi költségvetési hiányát.A Mavir adatai szerint az országban 2011 végén 0,4 megawattnyi, áramtermelő célú beépített napelem kapacitás volt. Igaz, azóta több már beruházást is átadtak. Ezek közül a legnagyobb a 2012 decemberben átadott, 499 kilowattos sellyei létesítmény, amely 250 családi ház éves villamos energia.

 

Forrás: Világgazdaság