Hazai ízek kavalkádja az államalapítás évfordulójának ünnepén

Idén is megnyitják a Magyar Ízek Utcáját a nemzeti ünnep alkalmából augusztus 20-21-én a budapesti Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között.

A nemzeti ünnepen hetedik alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját, ahol megjelenik a Kárpát-medence magyar és nemzetiségi gasztrokultúrája, teret adva olyan kiállítóknak, akik minőségi, helyi alapanyagokból készítik el termékeiket.

A rendezvényen a látogatók megkóstolhatják az ország terményeiből készített finomságokat, Magyarország tortáját és Magyarország cukormentes tortáját, valamint 2016 Szent István napi kenyerét is - mondta el a gasztrorendezvényt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Borbás Marcsi, a Magyar Ízek Utcájának háziasszonya.

Idén 43 torta közül választotta ki a szakmai zsűri azt a süteményt, amely méltónak bizonyult a Magyarország tortája címre. A díjat Szó Gellért salgótarjáni cukrász alkotása, az Őrség Zöld Aranya fantázianevű torta nyerte el - közölte Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője.

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évente meghirdeti a Magyarország tortája elnevezésű pályázatot, amelyre innovatív, kreatív ötleteket, főleg természetes alapanyagokat tartalmazó, magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat várnak.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója kiemelte: idén az Áfonya hercegnő tortája nyerte a Magyarország cukormentes tortája versenyt. Pechtol Zsolt cukrász édessége nem tartalmaz hozzáadott cukrot, fehér lisztet, mesterséges adalékanyagot és tartósítószert, szeletenként 228 kalóriát és 8,8 gramm szénhidrátot tartalmaz. A győztes tortát a budapesti Tortavár Cukrászda készítette.

Az egészségükre odafigyelők az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sátraiban ingyenesen megmérethetik testösszetételüket és vércukorszintjüket a Várkert Bazárnál, a gyerekeket meglepetéssel várják.

Az alapítvány idén is meghirdeti háziversenyét nem szakképzett cukrászok részére, a pályamunkákat október 3-ig kérik beküldeni.

A tortákat augusztus 20-tól lehet megkóstolni Budapesten a Magyar Ízek Utcájában és országszerte több száz cukrászdában, amelyek címe megtalálható a www.cukraszat.net oldalon.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azt hangsúlyozta, hogy augusztus 20. az új kenyér ünnepe is, amely idén a versengés helyett az összefogás jegyében készült. A Szent István napi kenyér 2016-ban kerek formájú, új búzából készült kovászos technológiával, hagyományos módon és hagyományos alapanyagokból.

A kenyér megkapta a Magyar Pékség Védjegyet is, amely garantálja, hogy biztonságos és egészséges körülmények között készült sütőipari termékről van szó. A rendezvényen a Védjegy program alatt működő pékségek kínálják minőségi termékeiket, a színpadon bemutatják a kovász készítését és a Magyar Pékválogatottat munka közben.

A Magyar Ízek Utcáján számos élelmiszer-előállító őstermelő lesz jelen lekvárokkal, gyógynövény-készítményekkel, gyümölcslevekkel, húskészítményekkel, sajtokkal, kézműves sörökkel, borokkal, valamint pálinkákkal.

A kétnapos eseményen fellép mások mellett a Buborék együttes, a Supernem, a Petruska, valamint az Anna and the Barbies.

Forrás:

(http://www.elelmiszer.hu/gasztro/cikk/hazai_izek_kavalkadja_az_allamalapitas_evfordulojanak_unnepen?utm_source=newsletter&utm_medium=elelmiszer_online_napi_hirlevel&utm_campaign=17215)