Ismét dinnyenagyhatalommá akarják tenni Magyarországot a termesztők

Jelentősen nőtt a tavalyi évhez képest a dinnye termőterülete. A három éve indított magyar dinnyekampány nyomán idén várhatóan 200-250 ezer tonna dinnye fog teremni.

Húsz hektáron termeszt dinnyét Nagy Gézáné, aki azt mondta, ha az időjárás kegyes lesz, akkor naponta akár hat-hét ezer darabot is le tud szüretelni, és abban is bízik, hogy jó áron veszik meg tőle áruját. Mint a Krónikának elmondta, a termesztők abban reménykednek, hogy tartható a nettó 45-50 forintos felvásárlási ár, mert ekkor fedezni tudják kiadásaikat. Tíz évvel ezelőtt 10 ezer hektáron termeltek dinnyét Magyarországon, hazánk a világ harmadik legnagyobb dinnyeexportőre volt.  2010-re azonban a termőterület 5 ezer hektár alá csökkent, a szaktárca azóta reklámkampánnyal népszerűsíti a magyar dinnyét.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, a három éve indított kampány kezdete óta országosan 15-20 százalékkal nőtt a dinnyetermő terület – ezen belül Békés megyében átlag feletti mértékben 25 százalékkal. A politikus arról is beszámolt, hogy idén várhatóan 200,-250 ezer tonna dinnye fog teremni, míg tavaly 170 ezer tonnát sikerült eladni.

2012-ben a magyar termés 60 százalékát belföldön értékesítették. A cél az, hogy Magyarország lássa el görögdinnyével Európát akkor, amikor a déli országokból származó áru elfogy a piacon.

Mártonffy Béla, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke a Kossuth Rádió műsorában elmondta, fejlesztési programjukban egymillió tonna plusztermék szerepel a következő hét évre, és ennek 70-80 százalékát exportra szeretnék vinni. „Tehát egy nagyon komoly exportorientált ágazatról van szó” – fogalmazott a szakmai szervezet vezetője.

Magyarországon jelenleg ötezer ember dolgozik a dinnyeföldeken, a jövő héttől, amikor a szezon igazán beindul, már kétszer ennyi lesz a számuk.

 

Forrás: veddamagyart.info