Ízletesen és egészségesen

Nem csökken az igény az innovatív, az alapokhoz visszatérő, jóízű, könnyen elkészíthető, egészség szempontjából előnyös élelmiszerek iránt. Azok a fogyasztók pedig, akik fontosnak tartják az egészséges étkezést, készek magasabb árat fizetni a számukra értékesebb élelmiszerért. Gyártóként azonban eltérő, hogy a választék kialakítása és a kommunikáció terén mindez mit jelent.

Mind többen ismerik fel az étrend és az egészség közötti szoros kapcsolatot: a vásárlók egyre felkészültebbek és tudják, hogy mit érdemes fogyasztani. Lassan már a laikusok is látják, hogy nem szükséges lemondaniuk az ízletes és laktató ételekről, ugyanis egy kis odafigyeléssel sem a jóllakottságnak, sem a finom ízeknek nem kell búcsút inteniük. „Amellett, hogy gyártóként reagálunk a fogyasztói igényekre az üzletláncok is felismerték az egészségtudatosságban rejlő potenciált és arra törekszenek, hogy külön részlegeket, polcokat alakítsanak ki az ide sorolt termékek számára. ” – nyilatkozta Buday Bernadett. A Cornexi Food Kft. értékesítési és marketing vezetője szerint ugyanakkor az említett trendek további erősödését prognosztizálják.

Mentes üzemmód

A vásárlói egészségtudatosság egyre hangsúlyosabb megjelenésére mutatott rá a húskészítmények piacán is Bódi Krisztina, a Kometa ’99 Zrt. marketing igazgatója. A vállalat a fogyasztói igényeket alapul véve a jól ismert termékeinek fejlesztésére helyezte a hangsúlyt az utóbbi időben. Az ételallergiában szenvedők egyre nagyobb számára tekintettel elsőként hozzáadott laktóz, tejfehérje és gluténmentes termékekeit fejlesztette ki a húsipari vállalat. Bár olyan összetevőkről van szó, amiket a húskészítményeknek alapvetően nem kellene tartalmazniuk, a hozzáadott fűszerekben és egyéb hozzávalókban előfordulhatnak, ezért ezek kiküszöbölésére új technológiát fejlesztettek ki. Így immár az ételallergiával küzdők is fogyaszthatják a márka olyan népszerű termékeit, mint a párizsi, a bécsi virsli, a sonka vagy az olasz felvágott – emlékeztetett a szakember.

A Kométánál következő lépésként a márkatermékek szójamentes előállítását említette a marketing igazgató. A vállalat „Mentes” kampányának fő üzenete tehát az, hogy a húshoz semmilyen formában nem adnak laktózt, glutént és szóját. Buday Bernadett a Cornexi választékstratégiája fontos elemének nevezte, hogy a nemzetközi és hazai fogyasztói trendeket figyelemmel kísérve tervezik az új termékeket. S ez a beszállítókkal való együttműködésre is kiterjed, hiszen olyan vállalatokkal dolgoznak együtt, akik alapanyagaikkal segíteni tudják ezt a fajta értékteremtést – húzta alá.

Ezzel összefüggésben a korábban kifejlesztett 14 termékből álló müzliszelet kínálat mellett a hazai, de a nemzetközi gabonapehely-piacon is ritka fejlesztésként hozzáadott cukor nélküli gabonapelyhek gyártását kezdte meg az év elejétől a vállalat - mondta. A fejlesztői csapat által kidolgozott három új termék: a kakaós gabonapehely gyümölcsökkel, a kakaós gabonagolyó és a málnás-joghurtos gabonakarika kizárólag a természetben előforduló cukrokat és valódi gyümölcsöket tartalmaz, ezért alacsony a vércukoremelő hatásuk (glikémiás indexük), és magas rosttartalommal rendelkeznek. Ezentúl pedig további új termékfejlesztésen is dolgoznak – tette hozzá. Nem elég egy márkának csupán tisztában lennie fogyasztói igényeivel, a velük való kapcsolatot olyan témák erősíthetik, amelyek élénken foglalkoztatják őket.

A Kométa a fogyasztókkal való kapcsolatot célzó kommunikációját az „Ön kimatekozta már? szlogennel vezette be. „A fogyasztói tudatosság erősítésének fontos elemként elsőként arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a vevő a polc előtt állva ne csupán a csomagár alapján hozza meg döntését, hanem a kilós árra is figyeljen, hiszen a frontoldalát tekintve hasonló méretű kiszerelések között is jelentős eltérések lehetnek.” – hívta fel a figyelmet Bódi Krisztina. A vásárláskor fontos arról is meggyőződni, hogy mekkora a termék hústartalma, milyen hozzáadott anyagokat tartalmaz. A prioritások között szerepel az emelt hústartalom, ami a cég kommunikációjának is hangsúlyos elemévé vált. A párizsi 70 százalék hústartalommal készül, a cég ezen kívül felvágott és sonka termékeit is fejleszti ezen a téren. Magyarországon egyébként a 70-80 százalékos hústartalom is ritka a kategóriában. A márka legmagasabb hústartalmú terméke a füstölt főtt karaj 90 százalék fölötti húst tartalmaz. A füstölt áruk kapcsán a marketing vezető azt is kiemelte, hogy azok füst aroma nélkül, valódi füstöléssel készülnek.

Hasonlóan vélekedik Buday Bernadett, megerősítve, hogy mennyire fontos a fogyasztóval való közvetlen kommunikáció. A vásárlók komoly kihívás előtt állnak, amikor az információ áradatból igyekeznek kihámozni az egészséges táplálkozás receptjét. Tulajdonképpen mindegy, hogy gyártó igyekszik értékes információval ellátni a fogyasztót, vagy bármilyen gyártótól független szervezet, intézmény. Az igazán fontos, hogy valóban a fogyasztó álljon a kommunikáció célkeresztjében és ne feltétlenül a termék. A vállalat ennek szellemében indította el tavaly a Cornexi blogot és a tudástárat honlapján, amelyen igazolható és segítő tanácsokkal és információkkal látják el a fogyasztókat, ezáltal is szakértői támogatást nyújtva az egészséges étrend útvesztőjében keresgélő fogyasztóknak. Ez a felület lehetőséget ad a vásárlók megszólítására egyszerű, ám mindenki számára érthető módon. Szintén fontos kommunikációs csatornának tartják az áruházi kóstoltatást, ahol a kóstolás pillanatában kaphatjuk meg a fogyasztói visszajelzéseket. A vállalatnál úgy gondolják, értékteremtés révén lehetnek hosszú távon sikeresek.

Van mit tanulni

Bódi Krisztina is szükségesnek tartja a fogyasztók informálását, az edukációt. A vállalat kommunikációja is azt célozza, hogy a fogyasztók tudják, hogy ezek a termékek milyen jellemzővel rendelkeznek, és milyen áron érhetők el, hiszen mindez nemcsak a minőség, de az árszint terén is eredményezhet némi emelkedést. A fogyasztóktól és a kereskedőktől érkezett pozitív visszajelzések azt jelzik, hogy a fejlesztések, így például a szójamentes gyártás, különösen népszerűek. „A továbbiakban is az a cél, hogy „mentes” üzem legyünk a márkakínálat mellett a kereskedelmi márkás kínálatig bezárólag. S örömmel tapasztaljuk a kereskedők nyitottságát, valamennyi partnernél érzékelhetően megvan az akarat arra, hogy ebbe az irányba mozduljunk a teljes portfóliónkkal” – fogalmazott Bódi Krisztina. S e téren elért újabb eredményként a Kométa márkatermékek hozzáadott glutamát ízfokozó mentessé válását említette.

A vállalat ugyancsak az egészségtudatos irányba való elmozdulás jegyében elsők között csatlakozott az OÉTI Nemzeti Sócsökkentő Programjához. Három év alatt összesen 16 százalékkal mérsékelték a kiválasztott termékek sótartalmát. Az ízélmény megtartása érdekében a só azonban különböző fűszerekkel kiválóan helyettesíthető. „Ilyen irányú fejlesztésekkel, főként a nagyobb gyártók foglalkoznak, azonban kevesen vannak, akik ilyen ütemben indultak el, mint a Kométa” – mutatott rá Bódi Krisztina, hozzátéve, hogy mindezek érdekében rengeteg erőfeszítés tett a vállalat a termék- és eladáshelyi kommunikáció során az elmúlt időben. A marketingvezető szerint nagy eredménynek tudható be, hogy mára egyre többen böngészik a csomagoláson szereplő információkat. A vállalat egészségtudatos táplálkozás előmozdítására irányuló törekvései nagy szerepet játszottak a forgalom folyamatos növekedésében. Úgy gondoljuk, hogy jó irányba indultunk el a fejlesztésekkel” – jegyezte meg a vezető.

Számít, hogy itthon mi ízlik

A különböző fejlesztések kapcsán a hazai fogyasztási szokásokra is tekintettel kell lenni – hangsúlyozta Bódi Krisztina. Míg például Olaszországban, ahol már régóta nagy hangsúlyt kap az egészségtudatos szemlélet, és a legkevésbé fűszerezett és sózott termékek a népszerűek, addig Magyarországon az erősebb, intenzívebb ízek a népszerűek. Azt is szeretik a fogyasztók, ha egy kicsit meg is van sütve a hústermék, amitől egy kicsit más íze lesz.

Forrás: Termékmix online