Jól jár a válsággal a magyar mezőgazdaság?

Felértékelődhet a helyi termelés, mindezt pedig a gazdasági válságnak köszönhetjük – állítja Mellár Tamás.

A csütörtökön tartott konferencián konferencián a Pécsi Tudományegyetem professzora arról beszélt, hogy véleménye szerint a világgazdaság válságának köszönhetően felértékelődhet a helyi termelés, ugyanis így kevésbé jellemző, hogy a megtermelt mezőgazdasági javakat hosszan utaztatják, sokkal inkább helyben fogyasztják el. A fogyasztói igény növekedésével pedig egyre erősebbé válhat a helyi termelés, amely minden szempontból erősíti a mezőgazdaságot magát is. Mellár Tamás azt is elmondta, hogy bár az ázsiai piac igen nyitott az Európából érkező élelmiszer-árukészletekre, az energiaárak, valamint a benzin árának emelkedése talán megakadályozhatja, hogy minden Ázsiába kerüljön.

A szakember véleménye szerint éppen ez lehet jó hatással a magyar mezőgazdaságra, hiszen bár a magyar termelők elsősorban alacsony feldolgozottságú termékek tőkeintenzív módon történő előállítására vannak felkészülve, és ezzel foglalkoznak, a természeti adottságok, valamint a munkába állítható emberek száma nagy segítség lehet a mezőgazdaság talpra állításában.

A Magyar Termék Nonprofit Kft. által szervezett rendezvényen kiderült, hogy a magyar vásárlók immáron három dolgot vesznek figyelembe a vásárlásaik kapcsán: az árat, a minőséget, és az eredetet – tehát a magyar termékeknek fellendült a piaca, az emberek sokkal inkább keresik azokat a termékeket, amelyeken látják, a magyar termék jelölést. Mára már 68% azoknak az aránya, akik figyelembe veszik ezt is, mikor valamit levesznek a szupermarket polcáról, holott néhány évvel ezelőtt 16%-kal alacsonyabb volt a számuk. Ez is azt bizonyítja, hogy a jelölés, valamint a promóciók elérik a kellő hatást, és lassan emelkedik azon vásárlók száma, akik az áru származási helyének is jelentőséget tulajdonítanak.

Forrás: Helyi Termék Magazin