Külföldön nőne az Urbán és Urbán

Egyike az ország három nagy ostyagyártó vállalkozásának a családi kézben lévő Urbán és Urbán Édesipari és Kereskedelmi Kft. Bár a magánvállalkozásként indult társaság ma már országosan is értékesít és exportra is termel, közben napi nehézségei is vannak.

A mintegy 60 dolgozónkból tíz nélkül szinte nem tudnánk létezni, viszont a többiek körében nagy a fluktuáció, sokan elmennek, mire betanulnának, képzett dolgozót pedig nem is kapunk – sorolta Urbán Tibor, a cég alapítója. Márpedig a képzettség egyre fontosabb a negyvenféle terméket (elsősorban nápolyit, töltött ostyát, édes kekszet, mézes puszedlit és sajtos tallért) gyártó kft.-nél, amely folyamatosan modernizálja a gyártását.

„Miután kinőttük a Dunakeszin lévő eredeti telephelyünket, 2014-ben áttelepítettük a gyártást Rétságra, Dunakeszin az értékesítés és a logisztika maradt” – ismertette Hullmann Viktória kereskedelmi igazgató, aki szerint az egyik fő cél az export növelése. Kalotai Sándor pénzügyi igazgató a termékekkel kapcsolatban lapunknak kiemelte: egyrészt a zacskón belül egyesével is csomagolt, falatnyi, például kávé mellé adható édességgel, másrészt a 60-70 grammos, szintén csomagolt nápolyival jelennek meg.

Ilyet a társaság ma is gyárt más forgalmazóknak is, ugyanis a termékeinek csak körülbelül a felét adja el a saját neve alatt. A magyar piacon az Urbán és Urbán vezette be a vödrös nápolyit, amelynek az értékesítése még nőtt is a válság éveiben. A 3,5 milliárd forintos rétsági költözéshez a cég elnyert egymilliárd forint állami támogatást is, további támogatásokkal pedig kutatás-fejlesztést indított, és hasznosította a hulladék hőjét.

(Forrás: Világgazdaság)