Legyen malacod!

Bárki felnevelheti saját malacát Cégénydányádon anélkül, hogy elmozdulna a foteljéből a Legyen Malacod! program keretében. A virtuális disznóhízlalás célja, hogy elősegítse a minőségi magyar hústermelést, munkát adjon a szatmári település lakóinak, és egymáshoz közelebb hozza a városi és a vidéki embereket.

A magyar vidék hagyományos állattartásának népszerűsítését tűzte ki célul a 2017 augusztusában alakult Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet.

A Sirha Budapest 2018 szakkiállításon bemutatott Legyen malacod! programban bárki felnevelheti saját malacát anélkül, hogy ki kellene szállnia a foteljéből.

A szövetkezet sertésbértartást vállal: a programhoz csatlakozók tetszőleges számú malacot vásárolhatnak és hizlaltathatnak fix költségért. A szövetkezet vállalja az állatok ellátását, felnevelését.

A malac fejlődését mindenki online – webkamerán – követheti, és többek között meghatározhatja azt is, mikor engedjék ki szaladgálni az állatot.A megbízható, minőségi magyar sertéshús hiánya fontos tényező volt a kezdeményezés elindításában – hangsúlyozta Szabó Zsolt, az egyik ötletgazda. Szerinte ugyanis jelentős kereslet van azon termékek iránt, ahol a fogyasztó biztos lehet abban, miként kezelték a húst, hogyan tartották az állatot.

Ez a kezdeményezés bárki számára elhozza a saját tartású malac húsának élvezetét, miközben egy hátrányos helyzetű térségben segít munkát adni az embereknek. A felhízlalt állatokat helyben, vendégházakban fel lehet dolgozni, ehhez a szövetkezet hozzáértő segítséget is ad. Ez a falu turizmusát erősíti, további fejlődési lökést adva a térségnek.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a kezdeményezés közelebb hozza egymáshoz a városi és a vidéki embereket, miközben ápolja a magyar hagyományokat. A disznóvágás és a disznótor a kultúránk része, a közösséget építő ünnep – mondta az államtitkár. Megjegyezte, hogy a virtuális hízlalás és a valódi disznóvágás kombinációja jó példa arra, miként lehet a modern technológiát egyszerűen a magyar vidék és a hazai állattenyésztés megújításának szolgálatába állítani.

A MAGYAR TERMÉK Nonprofit Kft. fontosnak tart minden olyan kezdeményezést, amivel bővíteni lehet a hazai állattenyésztést, hiszen ezzel új munkahelyek jöhetnek létre, és az itt működő húsipari cégek is több magyar alapanyaghoz juthatnak – indokolta Benedek Eszter, a Magyar Termék védjegyrendszert működtető társaság ügyvezetője, miért csatlakoztak az elsők között a Legyen malacod! programhoz. Szerinte a sertéstenyésztés ösztönzése éppen ott adhat munkát, ahol erre a legnagyobb szükség van, ráadásul ennek eredményeként növekedhet a magyar eredetű élelmiszerek kínálata, a ma sokszor kényszerűségből húst importáló feldolgozó cégek is növelni tudják termékeikben a magyar alapanyagok arányát.

(Forrás: Élelmiszer Online)