Lehűtik a kedélyeket - nem példátlan az élelmiszerárak emelkedése

Az utóbbi időben mi is több alkalommal hírt adtunk arról, hogy a mezőgazdasági termékek illetve az élelmiszerek ára nagymértékben emelkedett. Ennek kapcsán tekinti át az Európai Központi Bank szeptember havi jelentésében is az euroövezeti élelmiszerek árának változását.

A jelentés megállapítja, hogy 2001 óta jelentős mértékben emelkedtek az élelmiszerárak a világpiacon, ugyanakkor nem olyan mértékben, mint más nyersanyagok árai. Augusztusban felgyorsult a folyamat, az előző év azonos időszakához képest ugyanis az élelmiszerárak 30 százalékkal emelkedtek.

Az emelkedés okait a jelentés három fő komponensre bontja, a magasabb energia- és műtrágyaárakra, az alacsony szintű készletekre (bizonyos növények esetében a gyengébb termésre), illetve a gabonák iránti keresletnövekedésre.
A jelentés egyik legfontosabb megállapítása szerint az élelmiszerárak az utóbbi időszak emelkedései ellenére még mindig a történelmi rekordok alatt maradnak. A korlátozott mértékű áremelkedés irányába hat, hogy a mezőgazdasági kínálat általában jóval gyorsabban képes reagálni a megnövekedett keresletre, valamint árakra, mint más nyersanyagpiacok. 

A világpiaci nyersanyagárak inflációra gyakorolt hatásai lehetnek közvetlenek az élelmiszerek importjával kapcsolatosan, illetve közvetettek azok felhasználásból eredően. A jelentés csupán a közvetett hatásokkal foglalkozik. 

Első látásra úgy tűnhet, hogy az élelmiszerárak jelentős mértékben befolyásolják az euroövezeti inflációt, a tényleges hozzájárulást korlátozza a harmonizált fogyasztói árindexben szereplő súlyuk, ez körülbelül 11,9 százalék a feldolgozott és 7,6 százalék a feldolgozatlan élelmiszerek tekintetében.

Az idei év hetedik hónapjáig nem volt tartós gyorsulás megfigyelhető ezen termékek árainak éves változási ütemében. Eddig tehát a nemzetközi nyersanyagár-emelkedést nem kísérte erőteljes emelkedés az euroövezet élelmiszeráraiban. Ugyanakkor nem lehet eltekinteni az augusztusi emelkedés lehetőségétől sem, amely főleg a tej- és gabonatermékeket érintheti.

Forrás:  Pénzcentrum.hu