Londoniaknak is süt a Fornetti

Sorra nyílhatnak a Fornetti-üzletek Londonban, miután kedvezően alakult a tavaly tesztjelleggel indított boltok forgalma.

Üzletet nyit Londonban a fagyasztott pékáruk gyártásáról ismert Fornetti Holding. „Angliában százezres nagyságrendben dolgozó magyarok kereskedelmi kiszolgálására szakosodott cégek egyike keresett meg minket azzal, hogy a Magyarországról, illetve Kelet-Közép-Európából érkezett vásárlóik folyamatos jelzései szerint az otthon megszokott Fornetti-termékeket keresik” – tájékoztatta a Világgazdaságot Szabó József, a társaság ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a tesztboltok kedvező tapasztalataira alapozva írtak alá – egyelőre csak London közigazgatási területére vonatkozó – master franchise-szerződést, mely alapján partnerük jogosult saját Fornetti értékesítési pontokat nyitni, illetve jogában áll kiskereskedelmi partnerekkel szerződést kötni és részükre termékeiket forgalmazni, valamint klasszikus master franchiser-szolgáltatást nyújtani. „A további londoni üzletnyitásokat megalapozó szerződések megkötése jelenleg folyamatban van, illetve komoly érdeklődés tapasztalható Anglia egyéb piaci területeiről is” – fogalmazott Szabó József.

A budapesti brit nagykövet nemrég beszélt arról, hogy London immár az ötödik legnagyobb magyar népességű város a világon, szinte akkora magyar populációval, mint Pécs vagy Győr. Becslések szerint százötven-kétszázezerre tehető a Nagy-Britanniában élő magyarok száma.

A Fornetti hangsúlyozottan Közép- és Kelet-Európában erős, az elmúlt években azonban több, eddig „érintetlen” területen is megjelentek, például Isztambulban, Moszkvában, Kairóban. „A londoni piacot Magyarországról szolgáljuk ki, ezért az itthoni standard áruszortimentből lehet Londonban is választani” – magyarázta Szabó József. A FORNETTI Kft. tavalyi tervezett adózás előtti eredménye 696 millió forint, nettó árbevétele 12,6 milliárd forint. Ez 2010-ben 9,2 milliárd forint, 2011-ben pedig 10,7 milliárd forint volt. Az értékesített termékmennyiség is egyre növekszik, tavaly ez 18,635 tonna volt, míg 2011-ben 15,441 tonna. A lánc itthoni és külföldi piacain is veszteséges volt az elmúlt években.

Itthon tavaly elérte a 2220-at a Fornetti franchise-rendszerben működő boltok száma. „A magyarországi sütőipari piac meglehetősen összetett, sokszereplős. Rendkívül nagy számban találhatók mikro- és kisvállalkozások és az is jellemző, hogy megfelelő szakmai tudás és tőkeellátottság hiányában is hajlamosak a gyakran kényszervállalkozói helyzetben levő próbálkozók pékséget nyitni. Az egyik legnagyobb problémának azt látjuk, hogy iparágunkban korántsem valósulnak meg az egyenlő közteherviselés szabályai” – fogalmazott Szabó József.

Hozzátette: szerinte csak az adófegyelemre vonatkozó jogszabályi háttér jó értelemben vett radikális megváltoztatásával érhető el kedvező változás. A Fornetti franchise-hálózatával 17 országban van jelen, termékeivel azonban 27 országban találkozhatnak a fogyasztók. Európa második legnagyobb élelmiszer-franchise-a legutóbb Törökországban, több volt FÁK-országban és Kanadában kezdte meg a piacépítést.
Palásti József pékmester még 1997-ben családi vállalkozásként, kisipari jelleggel indította el a Fornetti Kft.-t egy átalakított kecskeméti polgárházban.

 

Forrás: Világgazdaság