Magyar Termék Védjegy a Mátrai Erőműnek

Magyar Termék Tanúsító Védjgyet kapott a Mátrai Erőmű Zrt. - tájékoztatta a társaság médiareferense az MTI-t.

A független minőségügyi szakértői bizottság több lépcsős bírálata alapján a jövőben a Magyar Termék Nonprofit Kft. emblémája tanúsítja, hogy a Mátrai Erőműben termelt villamos energia, és a hozzá kapcsolódó melléktermékek, a gipsz és a pernye teljes egészében magyar termékek - közölte Bárdos Béla.

Az elismerést a társaság annak is köszönheti, hogy az egyetlen olyan erőmű, amely legfőbb tüzelőanyag fajtáját, a lignitet tekintve nem függ az importáraktól, így a fogyasztók az üzemben termelt áramot felhasználva 90 százalékban magyar terméket kapnak - tette hozzá.

A referens emlékeztetett arra, hogy a Mátrai Erőmű a magyar villamos energia szektor egyik meghatározó szereplője 17 százalékos részesedéssel. Azon a piacon, amelyen a liberalizálást követően, immár 15-20 százalékos az import villamos energia aránya.

A társaság által előállított villamos energia 87 százalékához a lignit biztosítja a szükséges hőmennyiséget, illetve hazai forrásból származó biomasszát, és ugyancsak magyar kereskedőktől származó földgázt is használnak.

A cég nem csupán az erőművet üzemelteti, hanem a visontai és bükkábrányi külszíni fejtésű lignitbányákat is, ahol a széntermelés szintén teljes egészében hazai munkaerő foglalkoztatásával történik - mondta a referens.

A 950 megawatt teljesítményű erőművi blokkokat működtető társaság az elmúlt évben 96 milliárd forint árbevételt ért el, amely megegyezik a 2009-es értékkel.

A cég részvényeinek 51 százalékát a német RWE konszern, 21 százalékát az Energie Baden-Würtemberg, 26 százalékát meg a Magyar Villamos Művek birtokolja. A fennmaradó rész kisrészvényesek birtokában van.


Forrás: Demokrata