Magyarnak álcázták volna a kínai pirospaprikát

Illegális élelmiszer-csomagoló üzemre bukkant a Nébih Budapesten, ahol kínai őrölt paprikát is porcióztak, nemzetiszínű pántlikás zacskókba.

130 tonna nem nyomon követhető terméket (többek között lencsét, tarkababot, sárgaborsót, árpát, szezámmagot, aszalt gyümölcsöket, mákot) találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (Nébih KÜI) szakemberei egy budapesti, nyilvántartásba nem vett raktár ellenőrzése során.

A kiadott közlemény termékek túlnyomó részének eredetét nem tudta hitelt érdemlően igazolni az élelmiszer birtokosa. Az élelmiszerek a világ legkülönbözőbb pontjairól - Kína, Ukrajna, Etiópia, Törökország, Bolívia, Vietnam, USA, Grúzia, stb. - származtak. Igaz, a Nébih oldalára feltöltött videó tanúsága szerint a kisebb adagokba kiporciózott termékeken feltüntették a származási helyet.

Annak kapcsán, hogy pontosan mi volt a gond, mármint azon kívül, hogy a raktár nem volt bejelentve és szemmel láthatóan nem élelmiszer-csomagolásó üzemről van szó, a Nébih arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy a számlák alapján nem lehetett beazonosítani, hogy melyik tétel valójában honnan származik. Az illegális csomagolási tevékenység mellett az egérürülékkel szennyezett raktár állapota is a bezárást indokolta

Az ellenőrzés során a szakemberek azt is megállapították, hogy a 25 kg-os zsákos kínai őrölt paprikát 500- és 250 grammos zacskókba csomagolták át, melyeken jelölés nem, csupán néhány zacskón piros, fehér, zöld szalag volt. A közlemény arról nem szólt, hogy ez esetben is találtak-e olyan címkéket, amelyen a forgalomba hozatal során feltüntették volna az eredeti származási helyet, vagy biztosan magyarnak akarták álcázni a fűszert. A Nébih ennek kapcsán arról tájékoztatta a Napi.hu-t: vélelmezik, hogy magyarként hozták volna forgalomba a paprikát, de ha az egyéb termékekhez hasonlóan fel is tüntették volna a kínai származás tényét, a már említett beazonosíthatósági problémák akkor is fennálltak volna.

A szakemberek a teljes mennyiség forgalmi korlátozását rendelték el. A vizsgálat jelenleg még folyamatban van, azonban a vállalkozó akár több tíz millió forintos bírságra is számíthat. A Nébih videóján az alacskai (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) Tuti-Pack Bt. nevével ellátott zacskók is feltűnnek, de a hivatal tájékoztatása szerint nem ez a cég a vétkes, csupán arról van szó, hogy a bt. áruit is tárolták a raktárban. Arról viszont, hogy mely társaságé a telephely, egyelőre nem kívánt nyilatkozni a Nébih.

 

Forrás: Veddamagyart.info