Magyarság, hagyomány, érték

A hazai élelmiszerlánc-szabályozás feltételrendszeréről, az élelmiszerbiztonsági helyzetéről és az egészséges táplálkozás szerepéről tartott előadást Dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár Magyar Világtalálkozón Balatonlellén.

Az államtitkár kiemelte: a magyar élelmiszerek kiemelkedő minőségűek, biztonságosak, ellenőrzöttek és az egyetemes magyar kultúrához tartoznak. A hagyományokon nyugszik számos hazai élelmiszer ismertsége és kiváló minősége is.

Ezért is magyarság kötelessége, hogy ápolja és megőrizze ezeket. Dr. Kardeván Endre elmondta: a Kiváló Minőségű Magyar Élelmiszerek védjegyprogram kiegészül a kétszintű élelmiszerkönyv továbbfejlesztésével. Az pedig a standard minőség mellett egy önkéntes, kiemelt minőségű szabványt is megfogalmaz meg.

Nem az olcsó tömegtermékek piacán kell hogy sikeres legyen hazánk az államtitkár szerint. Mint azt az államtitkár kifejtette, keresni kell azokat a minőségre alapozó termékpálya kapcsolatokat, amelyeket a vállalkozók összefogásával és kormányzati közreműködéssel nemzetközileg is sikeressé tehetünk. A minisztérium számít a világ különböző pontjain élő magyarok együttműködésére.

A Magyar Világtalálkozóra a világ minden részéről érkeztek egészségügyi szakemberek. Jelen volt a Londonban élő Dr. Sebestény Andor professzor. Jöttek magyarok az Európai Uniós országok mellett Brazíliából, Ausztráliából, Amerikából és Venezuelából is. Természetesen Erdély, a Vajdaság, Kárpátalja és Felvidék is képviseltette magát az eseményen.

Forrás: agroinform.hu