Megvannak az idei év ország tortái

Tizedik alkalommal választották meg az ország tortáit. A cukros és a cukormentes kategóriában is meghirdették a nyerteseket.

Az Nlcafé beszámolója alapján hetek óta izgatottan várja az ország, hogy végre kihirdessék, melyik süteménykülönlegesség nyerte el az ország tortája címet. A három döntős országtorta közül a neves szakmai zsűri Szó Gellért Őrség zöld aranya remekművét választotta.

Íme, 2016 ország tortája

Rekordszámú, 43 pályázat érkezett idén felhívásra, a győztes torta pedig nem csak színeiben szimbolizálja Magyarországot, de összetételében is innovatív, a tökmag háromszor is megjelenik benne.

A salgótarjáni cukrász, Szó Gellért tavalyi sikere után mondhatni megvédte címét, hiszen 2015-ben az általa megálmodott Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta nyerte el az ország tortája címet.

A 2016-os győztes ország tortája tökmagolajjal és mandulaliszttel készült tésztája csodálatos ízkombinációt alkot a málnazselével, a fehér csokoládés ganache-sal, valamint a hántolt ostya és tökmag praliné felhasználásával kialakított ropogós réteggel. A különböző textúrák a tökmagolajos tükörzselével fedve izgalmas gasztronómiai élményben részesítik a torta kóstolóját.

Ez az ország cukormentes tortája

Győztest hirdettek a Magyarország Cukormentes Tortája kategóriában is, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány támogatásával készítenek el 2012 óta.

A cukormentes országtorták lényege, hogy a sütemény nem tartalmazhat cukrot, így diétázók és cukorbetegek is megkóstolhatják. A cukormentes országtorta idén nem más, mint a meggyes-málnás, áfonyás és erdei gyümölcsös torta, amely az Áfonya hercegnő fantázianevet kapta. A sütemény szeletenként 228 kalóriát és 8,8 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Az ország tortákat augusztus 20-án az Ízek utcájában és az ország több cukrászdájában tudjuk megkóstolni. A recepteket az ünnepet követően teszik közzé.

Forrás:

(http://www.elelmiszer.hu/eletmod/cikk/orseg_zold_aranya_es_afonya_hercegno?utm_source=newsletter&utm_medium=elelmiszer_online_napi_hirlevel&utm_campaign=17164)