Nem tűnik el a Cerbona?

A múlt héten elrendelte a bíróság a Cerbona Zrt. felszámolását, a társaság ennek ellenére egy komolynak tűnő külföldi befektetővel tárgyal. Ha sikerül egyezséget kötni a bankokkal és az egyéb hitelezőkkel, akkor a tevékenység a korábbi profilnak megfelelően, de új cégben folytatódhat tovább, így közel háromszáz munkahely maradhat meg.

A múlt héten elrendelte a bíróság a Cerbona Zrt. felszámolását, a társaság ennek ellenére egy komolynak tűnő külföldi befektetővel tárgyal. Ha sikerül egyezséget kötni a bankokkal és az egyéb hitelezőkkel, akkor a tevékenység a korábbi profilnak megfelelően, de új cégben folytatódhat tovább, így közel háromszáz munkahely maradhat meg. A Fejér Megyei Bíróság május 19-én közzétette a Cerbona Zrt. felszámolásának megindításáról szóló végzést az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint. A vállalat igazgatósága még januárban döntött a felszámolás mellett egy sikertelenül zárult csődegyezségi tárgyalást követően. Ezután éles fordulatot vettek a tárgyalások egy külföldi befektetővel, aki meg kívánja vásárolni a Cerbona Zrt. eszközparkját és folytatná a Cerbona Zrt. összes gyártási tevékenységét – tájékoztatta a Gazdaság.hu-t Balogh Dezső. A Cerbona profiljának részben megfelelő befektető, a Cerbona Zrt. vezetése és tulajdonosai hitelezői egyezség megkötésére törekednek. Ha ez megvalósul, akkor a befektető tulajdonába kerülnek a cég eszközei, a bankok és az egyéb hitelezők követeléseit pedig részben kiegyenlítenék. Ez azt jelenti, hogy a hitelezőknek a követelésük egy részéről le kellene mondaniuk – hangsúlyozta Balogh Dezső.

Jelenleg az összes termelőegység működik, folyik a munka a malmokban, az extrudátum üzemben és a tésztagyárban. Ugyan kevésbé széles a termékpaletta mint volt korábban, de a lényeg az, hogy marad a polcokon a Cerbona. Ha megszületik az egyezség a hitelezőkkel, az emberek munkahelyének a nagy része megmenthető – tette hozzá Balogh Dezső. Tavaly novemberben, a sikertelenül zárult csődeljárás kezdetekor több mint 360 munkavállalója volt a Cerbonának, jelenleg mintegy háromszázan dolgoznak a cégnél.

A Cerbona Zrt. az utóbbi években komoly likviditási problémával küzdött, amit a piac változásai és a válság tovább erősített. Egy tőkeerős szakmai befektető bevonását tűzték ki célul, de a cégvezetés nem tudott megegyezni a finanszírozó bankokkal, így a közgyűlés csődvédelmet kért tavaly november végén. Elsődlegesen befektetők felkutatására és bevonására helyezték a hangsúlyt, de a kényszerűen leállított termelést is sikerült részben újra elindítani. Találtak is kérőt, de a tulajdonosváltás a csődvédelem fenntartása mellett nagyon lassan zajlott volna a jelenlegi hat bank eltérő érdekeltségi és bonyolult döntési rendszere miatt. Ezért döntött végül az igazgatóság a felszámolás mellett.

Forrás: Szabadföld