Nincs vita Brüsszelben a magyartermék-rendeletről

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatta az unió illetékeseit, hogy a rendelet nem védjegyszabályozásról szól, hanem egy kommunikációs eszköz, amely a fogyasztóknak ad információt a termék előállítójáról.

Nem téma Brüsszelben a magyartermék-rendelet, jelentette ki a Krónikának nyilatkozva a vidékfejlesztési minisztérium főosztályvezetője, Gyaraky Zoltán. Annak kapcsán beszélt erről, hogy több olyan sajtóhír jelent meg a közelmúltban, amely szerint az unióban versenykorlátozónak vagy diszkriminatívnak minősíthetnék a magyar termék, hazai termék és hazai előállítású termék jogszabályi elhatárolását.

Volt ugyan egy levélváltás a témában, ám az illetékes szakemberek elfogadták a magyar érvelést. Gyaraky Zoltán elmondta: azt hangsúlyozták Brüsszelnek, hogy nem védjegyszabályozásról, azaz nem piaci szabályozó eszközről szól a rendelet, hanem a fogyasztók tájékoztatásához való jogot kívánják megerősíteni.

Érvényben marad tehát a magyartermék-rendelet, és folytatódik az az egyik civil szervezet által megkezdett munka is, amely védjegyet ad a szabályozásnak megfelelő termékeknek. Eddig egyébként mintegy ezer élelmiszerre került fel az ezt tanúsító címke.

 

Forrás: veddamagyart.info