Oltalom alatt a szentesi paprika

Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította pénteken az Európai Bizottság a szentesi paprika termékelnevezést.

Az unió élemiszer-minőségjelző rendszerében - az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, angolul: protected designations of origin, PDO) mellett - az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (angolul: protected geographical indications, PGI) az egyik legfontosabb kategória.

Az EU szakilletékesei most közzétett döntésükkel a szentesi paprikát OFJ-kategóriába sorolták. A termékleírás szerint az erős, édes, illetve csípős ízű paprikafajtát a XIX. század második fele óta termesztik a délkelet-magyarországi Szentes térségében.

A szentesi paprikával együtt a bajor perec ("Bayerische Breze", "Bayerische Brezn", "Bayerische Brez'n" és "Bayerische Brezel" néven is ismeretes), továbbá az olaszorzági Laziótól északra eső térségben termesztett, "Patata dell’Alto Viterbese" elnevezésű krumplifajta, valamint a litvániai Daujenai térségében készített, "Daujenu namine duona" nevű rozskenyér került az oltalom alatt álló földrajzi jelzések kategóriájába.

 

Forrás: Veddamagyart.info