Ötven új munkahely a Frieslandnál

650 milliós beruházás a mátészalkai desszertüzemben.

A kormány számára kiemelten fontos, hogy a magyar élelmiszeripar ismét az ország versenyképes húzóágazata legyen, ehhez azonban szükség van az ágazat 21. századi elvárásoknak megfelelő technológiai és termékszerkezeti átalakítására – fogalmazott a FrieslandCampina Hungária Zrt. mátészalkai desszertüzemének átadásán a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Zsigó Róbert, a 650 millió forintos beruházással felépített, ötven munkahelyet teremtő új üzem avatóján hangsúlyozta: a tárca szeretné elérni, hogy a mostani európai uniós fejlesztési ciklusban a korábbiakhoz képest háromszor-négyszer nagyobb forrás hasznosuljon az élelmiszer- és a feldolgozóipar fejlesztésére. Az államtitkár emlékeztetett: az ágazat helyzete a 2000-es évektől kezdve, de különösen 2004 után jelentősen romlott, csökkent a termelés és a foglalkoztatás, illetve a jövedelmezőség. Leginkább a belföldi értékesítés esett vissza drasztikusan, ennek mértéke az elmúlt évtizedben harminc százalékos volt.

Az ágazat helyzete 2011-ben és 2012-ben már pozitív képet mutatott, javultak a termelés és az értékesítés mutatószámai. Tavaly ez a dinamikus növekedés ugyan megállt, de az ágazat teljesítménye nem csökkent, hanem stagnált.
Az élelmiszeripar 2013-ban 2633 milliárd forint bruttó termelési értéket állított elő, ami 106 milliárddal több, mint az előző évi – fogalmazott az államtitkár, aki szerint továbbra is problémát jelent a belföldi értékesítés csökkenése, az export azonban dinamikusan növekedett, ennek mértéke tavaly 5,7 százalék volt.

A hazai élelmiszer-feldolgozás export-import egyenlege töretlenül pozitív és elérte a 606 milliárd forintot, ami közel 29 százalékos növekedés 2012-höz képest.
Zsigó Róbert a holland tulajdonú cégre utalva elmondta, a feldolgozóiparon belül az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb súlyú ágazat, ezen belül a tejfeldolgozás – a csökkenő belföldi értékesítés ellenére – 235 milliárd forint bruttó termelési értéke alapján a második helyen áll.

Szautner Péter, a FrieslandCampina Hungária Zrt. vezérigazgatója az üzemátadón hangsúlyozta: az 50 új munkahellyel a mátészalkai üzem dolgozói létszáma elérte a háromszázat. Tájékoztatása szerint a már teljes kapacitással működő új üzemrész készen áll új termékinnovációk fogadására is.

Az üzem túrógyártó kapacitása éves szinten 4000 tonna, az alapanyagként használt túrót friss hazai tejből készítik. A FrieslandCampina ezzel a fejlesztéssel is kifejezi, hogy abszolút hosszútávon elkötelezett a magyarországi piaci jelenlét és a magyar fogyasztók kiszolgálása mellett – jelentette ki a cégvezető. A cég emblematikus termékének, a Pöttyös Túró Rudinak a gyártását a hatvanas években kezdték a szatmári kisváros egyik kisebb tejüzemében. A termék népszerűsége és a gyártási kapacitása folyamatosan nőtt, mára elérte a napi egymilliót.

A FrieslandCampina a világ egyik legnagyobb, szövetkezeti alapon létrejött tejipari vállalata, amely világszerte több mint 80 gyárral rendelkezik. Magyarországon két gyára van, tevékenységét 1993-ban kezdte Mátészalkán. A cég összesen 600 munkavállalót foglalkoztat, emellett 50 hazai tejtermelővel és mintegy 450 egyéb beszállító partnerrel áll hosszú távú szerződéses kapcsolatban.

 

Forrás: ÉlelmiszerOnline