Sikeresen növelte árbevételét a Kométa

A Kométa 99' Zrt. tavaly 6 milliárd forinttal növelte árbevételét, adózás előtti eredménye meghaladja az 550 millió forintot az előzetes adatok alapján.

Megjegyezték, hogy az elmúlt négy évben a cég bevétele megduplázódott, 18 milliárd forintról 36 milliárd forintra nőtt. A cég a nyereségből folytatja fejlesztéseit, hogy új termékekkel jelenhessen meg a piacon és elvégezze az árbevétel további növeléséhez szükséges műszaki bővítéseket - tették hozzá.A társaság tavaly a 2015. évinél 21 százalékkal több, 57 ezer tonna húst és húskészítményt állított elő és adott el. Az árbevétel 61 százaléka a belföldi értékesítés eredménye, az exportárbevétel részarány 37-ről 39 százalékra nőtt 2016-ban. A készítményexport 52 százaléka Olaszországba irányul, de a Kométa termékei emellett több mint 30 országba is eljutnak. A cég megduplázta dél-koreai kivitelét, és elindította az exportot Japánba is.

A társaság 2015-ben is az előző évinél 5 milliárddal magasabb árbevételt és több százmillió forint nyereséget könyvelhetett el, azt megelőzően azonban éveken át veszteséges volt, eredményei a gazdasági válság kezdete óta romlottak. A céget a tulajdonosok pótbefizetéssel, tőkeemeléssel többször segítették.A Kométa hosszú évekig két olasz húsiparos család tulajdonában volt, majd Kaposvár önkormányzata 2013-ban 2 milliárd forintos tőkeemeléssel 38 százalékos tulajdonrészt szerzett a cégben 5 évre. Ekkor az olasz tulajdonosok is 1 milliárd forintos további tőkeemelést hajtottak végre. A város a lépésről a dolgozók és a beszállítók, azaz 900 család megélhetését védve határozott, és pénzügyi befektetői hozamgaranciát, valamint megfelelő, biztonságát védő döntési kompetenciát kért.

Kaposvári székhelyén és budapesti telephelyén a Kométa jelenleg több mint 700 embert foglalkoztat, a létszám 53 százalékkal magasabb a négy évvel korábbinál. Az elmúlt 10 évben a cég mintegy 8 milliárd forintot költött fejlesztésekre, egyebek mellett teljesen felújította a vágóhidat és csontozó üzemet, valamint jelentős fejlesztéseket hajtott végre a gyártó és csomagoló üzemegységekben is.A vállalat közleményében kiemelte, hogy többségében hazai forrásból származó minőségi sertéshúst dolgoz fel, a termékfejlesztés során törekszik a főként természetes alapanyagú, leginkább friss húst és a lehető legkevesebb adalékanyagot tartalmazó termékek előállítására. A fenntartható fejlődés jegyében javítja a kisebb környezeti terheléssel és energiafelhasználással járó technológiák alkalmazásának arányát, csökkenti a hulladékmennyiséget, az országban a húsipari szereplők között egyedülállóan a legmodernebb technológiát alkalmazó saját szennyvíztisztítója van.

Forrás: ÉlelmiszerOnline