Szerdán újra megnyitja kapuit az OMÉK

2013. szeptember 18-án ismét megnyitja kapuit a 76. OMÉK, azaz Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. Az esemény szervezője a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága - interjú dr. Simon Péter, vezérigazgató-helyettessel.

A magyar gazdaság és élelmiszeripar eredményeit bemutató seregszemle célja kettős: egyrészt az elmúlt időszak (hat év) eredményeinek bemutatása, másrészt a továbblépés tekintetében irány- és feladatkijelölés az elkövetkező időszakra. A szakmai jelleg megtartása mellett az MT Zrt. AMC kiemelt célja, hogy a rendezvény a fogyasztók, a nagyközönség számára is vonzóvá váljon. A kiállítás védnöke dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar seregszemléje lehetőséget kínál a termelőknek, gyártóknak, hogy egymásnak és a nagyközönségnek is bemutathassák termékeiket. A kiállítás mindemellett a nagyközönségnek is szól. A rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a vidék értékeit a fővárosiaknak. A szervezők azt is tudatosítani szeretnék a fogyasztókban, hogy a bemutatott hazai alapanyagok és feldolgozott termékek ellenőrzött forrásból és ellenőrzött folyamatokon keresztül jutnak el a termelőtől az asztalig.

Kiállítási paletta

A legutóbb megismert kiállítási paletta tovább bővül: a feldolgozott élelmiszereket, valamint a mezőgazdaság teljes vertikumát bemutató kiállítás mellett ebben az évben kertészeti pavilon is várja a látogatókat a C pavilonban és szabad területen. A virágkompozíciók és szebbnél szebb növények megtekintése mellett vásárolni is lesz alkalmuk a kert szerelmeseinek.
A magyar vidék nemcsak hazánk éléskamrája, de vendégszeretetéről is híres: Magyarország turisztikai régiói is bemutatkoznak a G pavilonban.
A Kincsem Parkban az ott zajló állatbemutatókon túl több egyidejű lovaseseményre lehet átlátogatni, amelyek közül kiemelkedő jelentőségű a szeptember 22-i versenynap. Ekkor futják a kancák őszi nagy versenyét, a gróf Széchenyi István-emlékversenyt, amelynek kizárólagos névadója az OMÉK.
Aki legutóbb fesztiválozni ment az OMÉK-ra, az most sem fog csalódni: a színpadon népszerű előadók szórakoztatják majd a közönséget. A kiállítási csarnokokat összekötő passzázson pedig hagyományos magyar termékek, ételek-italok közül választhatnak az ínyencek.

A kiállításhoz, amelynek tematikája felöleli az ágazat teljes vertikumát, számos kísérőesemény és program kapcsolódik, megszólítva a szakmai és a nagyközönséget egyaránt.
Az OMÉK a szakmai bemutatkozás színtere a vállalkozások számára, s mint ilyen a nagyközönség számára igyekszik s hitelesen képes bemutatni a mezőgazdaság, az élelmiszeripar minden területének életét, rengeteg termék előállításának akár teljes folyamatát, az élelmiszer-biztonság fontosságát, az élelmiszerlánc felépítését „a termőföldtől a fogyasztók tányérjáig”.

A díszvendég Oroszország

Az OMÉK díszvendége Oroszország lesz. A kiállításon vezető agrárpolitikusok jelenlétére is számítanak, hazánkból éppúgy, mint az Oroszországi Föderációból. Lehetőség nyílik a tapasztalatcserére és az elmúlt két év kiértékelésére is.

Szakmai és nagyközönségi szempontból is színvonalas rendezvényre számíthatunk: A 76. OMÉK agrárdiplomáciai szempontból is kiemelkedő, mert helyszínt ad a visegrádi négyek agrár-csúcstalálkozójának, és fogadja a díszvendég Oroszország delegációját. A kiállítás keretei között számos élelmiszer-ipari és agrártémakörű konferenciára kerül sor, többek között a napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztás elérését célzó 5 – a – day (ötször naponta) nemzetközi konferenciát is most rendezik meg.

 

„Idén szeretnénk elérni a szászezres látogatói számot”

Interjú Dr. Simon Péterrel, a szervező Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettesével.

Hogyan készülnek az idei OMÉK-ra? – kérdeztük dr. Simon Pétert, a szervező Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettesét.

Az előző OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítás és Vásár – a szerk.) sikerességét látva arra a következtetésre jutott a magyar vezetés, hogy a kiállításnak akár kétévente is lehet létjogosultsága az eddigi öt év helyett, így szeptemberben újra megnyitja kapuit az ország legnagyobb agrárkiállítása. A rendezvényt továbbra is a vidék fővárosi vendégszereplésének tekintjük, idén pedig kiemelt hangsúlyt helyezünk a családi gazdaságok tevékenységének bemutatására is. Szervezői oldalról ezt a kiállítást létrehozni talán az egyik legnagyobb feladat, ám nagyon hosszú idő óta én vagyok az első, aki elmondhatja magáról, hogy van benne tapasztalata, hiszen másodjára csinálom. Álmodni sem mertünk ekkora sikerről. A látogatók két évvel ezelőtti száma meghaladta a 85 000 főt, idén szeretnénk elérni a százezres látogatottságot is. Ennek érdekében mindent meg is teszünk: idén már több mint ötszáz kiállítónk lesz, és számos újdonsággal is készültünk.

Kiknek érdemes kilátogatniuk ezekben a napokban a kiállításra?

Úgy gondolom, hogy mind a fiatalok, mind a családok, mind a szakmai érdeklődők részére tudunk színes programot kínálni. A mezőgazdaság és a rá épülő iparágak minden polgár számára a mindennapok részét képezik. Az elmúlt rendezvényeket övező hatalmas érdeklődés alapján is úgy gondolom, az OMÉK mint az agrárium egészét bemutató kiállítás a látogatók számára is nagyszerű alkalmat jelent, hogy megismerjék az élelmiszer-ipari termékek alapanyagait, előállításuk folyamatát.
Mind a szakma, mind a nagyközönség számára igyekeztünk még többet adni, mint előző alkalommal. Újdonságunk az OMÉK-kert, ahol a kiállítók színpompás bemutatója, a szakmai és közönségprogramok mellett a teljes nyitva tartás alatt szakemberek is folyamatosan válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. Az utazni vágyók is bátran jöhetnek, mert Magyarország kilenc turisztikai régiója és szolgáltatóik is képviseltetik majd magukat, helyi termékekkel, turisztikai ajánlatokkal. A Magyar Turizmus Zrt. központi standján a társaság munkatársai is naprakész információval szolgálnak hazánk turisztikai kínálatáról.
A belépőjegyek ára nagyon kedvező lesz. Nem szeretnénk az ezerforintos ár fölé kúszni, a 14 év alatti gyermekeknek és a regisztrált iskolai csoportoknak pedig továbbra is ingyenes belépést biztosítunk mind a kiállításra, mind pedig a különböző szakmai előadásokra, programokra.

Melyek azok a programok, kiállítói pavilonok, különlegességek, amelyeket nem szabad kihagyni?

A gyerekek és felnőttek nagy kedvencei az élő állatokat bemutató pavilonok, ahol hazánk haszonállatait ismerhetik meg testközelből, többet közülük akár meg is lehet simogatni. Őshonos magyar állatfajtákat lehet majd megtekinteni a D pavilon melletti szabad területen. A gyerekeket többek között az Alma Együttes, az Eszterlánc mesezenekar és Olasz Etelka mesemondó műsora várja. A legkisebbek a B pavilonban, a gazdaudvarban is nyomon követhetik a falusi ember hétköznapjait, interaktív módon megismerhetik a gazdák mindennapos eszközeit, elvégezhetik a ház körüli teendőket.
A borértők körében népszerű kóstolózóna is ismét felkereshető, és hibás borokat is meg lehet majd ismerni a G pavilonban.
A Kossuth térről ismert Vidék Mustra is az OMÉK-ra költözik a kiállítás idejére: kiváló minőségű termékeket árusító kistermelők kínálják portékájukat, s a vásárlás előtt a vevők meg is kóstolhatják majd a kiszemelt termékeket.
További újdonság, hogy az OMÉK ezúttal nem csak a Hungexpo területén lesz jelen. A vásárral egyidejűleg a Vörösmarty téren és a Millenárison is ízelítőt lehet kapni a kiállítás hangulatából. Reméljük, a látottak elnyerik a közönség tetszését, és „kistestvér” után meglátogatják a „nagy” kiállítást is.

 

Forrás: ÉlelmiszerOnline