Új tésztagyárat épít a Gyermelyi

7,1 milliárd forintos beruházással egy új tésztagyárat épít a Gyermelyi Zrt.

A meglévő tésztagyár mellé épülő új üzem egy 11.600 raklap befogadására alkalmas automata magasraktárral is bővül. Az így létrejövő tésztagyártó komplexum kapacitása meghaladja a teljes magyarországi tésztafogyasztás méretét és egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartózó tésztagyár jön létre a jövő év elejére. A Gyermelyi Vállalatcsoport Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. A fő termékei: a tészta, a liszt és a tojás, széles körben ismertek és kedveltek. Azt azonban kevesen tudják, hogy egy teljesen zárt vertikumot működtet a Gyermelyi Vállalatcsoport, termékeit Európában is egyedülálló módon az alapanyag-termeléstől kezdve kontrollálja.

A piacvezető Gyermelyi tészta egy 2006-ban átadott high-tech üzemben készül jelenleg is. Az elmúlt évek piaci bővülésének köszönhetően azonban a beépített kapacitás kihasználtsága elérte a jelenlegi üzemméret határát, az idei évben 34.000 tonna tészta kerül ki a gyártósorokról. A magyar és az exportpiacokon való növekedés dinamikájának fenntartása érdekében szükségessé vált a kapacitás bővítése, így a meglévő üzem mellé egy azzal megegyező méretű új tésztagyár és raktárbázis épül meg.A 7,1 milliárd Ft összértéket képviselő beruházáshoz a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében 2,4 milliárd Ft vissza nem térítendő állami forrást kap a vállalat.A beruházás az új, automata magasraktár építésével indult, mely két hónap múlva már fogad is árut, így a meglévő raktárkapacitás megduplázódik, ugyanis az új raktárban a 8200 rakathelyből több mint 3000 rakathely duplaraklap tárolására is alkalmas lesz.A tésztagyári fejlesztés az év elején a közművek átépítésével megkezdődött, most kerül sor a tésztagyár alapkőletételére. A nyár végeztével várhatóan elkészül a csarnok, ősszel pedig már megkezdődik a technológia telepítése. Két nagyteljesítményű, modern, svájci gépsor kerül az új üzembe. Az apróáru gépsor 4000 kg/óra, a szálasáru gépsor 3500 kg/óra kapacitású lesz. A gépekhez automata csomagolórendszerek kapcsolódnak, melyeket pálya köt össze a raktárakkal.A beruházás a legmodernebb, automatizált technológia alkalmazásával jár együtt, és bár az élőmunka szükséglete minimális, további 20 fővel bővül a vállalatcsoportnál dolgozó 500 munkavállaló száma, mely vállalás is volt a támogatásért cserébe, csakúgy mint az éveken keresztül megvalósuló stabil, kiszámítható bérfejlesztés.A fejlesztést követően a két tésztagyár kapacitása meghaladja majd a teljes magyarországi piac méretét, a Gyermelyi a közép-európai régió meghatározó tésztagyártó központjává válik. Az energiahatékonysági elemekkel is rendelkező fejlesztés további lehetőséget teremt a Gyermelyi számára, hogy a dinamikusan fejlődő, jelenleg az értékesítés ötödét kitevő exportértékesítését tovább bővítse, és még jobban bekapcsolódjon a nemzetközi körforgásba. A tésztagyári fejlesztésen túl az idei évben befejeződik egy további 2 milliárd Ft-os önerős beruházás is, melynek keretében egy új takarmánygyár kezdi meg működését. A nagyobb kapacitású, korszerű takarmánygyár szolgálja ki a vállalatcsoportnál tartott 540.000 tojótyúk táplálékigényét, és egyúttal megteremti a lehetőséget a tojástermelés tervezett jövőbeni bővítéséhez.

Vendégségben a GyermelyinélA Gyermelyi az elmúlt évtizedek alatt következetes üzletpolitikájával, folyamatos beruházásaival és kiváló minőségű termékeivel elismertséget szerzett a hazai fogyasztók körében. Főbb termékeivel piacvezető, ezzel meghatározó pozícióval bíró szereplője a magyar piacnak. Az elmúlt években pedig dinamikusan bővíti exporttevékenységét is.A Gyermelyi Vállalatcsoport piacvezető Magyarországon a tésztagyártásban és a tojástermelésben is. Három korszerű tojófarmon évente 140 millió darab tojást termel, melynek egyik felét héjas tojásként értékesíti, a másik felét pedig friss tojásként a tésztagyárban használja fel. Így – a gyártott termékek összetételétől függően – naponta akár félmillió darab friss tojást is felhasznál a jelenlegi tésztagyár, melyben napi másfélmillió adag tészta készül.Az értékesítés legnagyobb részét a friss tojással készült prémium tészták adják, de egyre jelentősebb az erőteljes növekedést produkáló durumtészta forgalma is.A tésztaértékesítés az elmúlt években dinamikusan bővült, az idén várhatóan 34.000 tonna tésztát fog értékesíteni a vállalat, melynek már több mint 20 %-a az országhatárokon túl, zömében az Európai Unióban talál gazdára.A tészta növekedésében fontos szerepe volt a 2013-ban átadott, durumbúza őrlésére is alkalmas malomnak, mellyel az utolsó fontos tésztaipari alapanyag előállítása is vállalaton belülre került.A Gyermelyi gabonaőrlés két korszerű, jól kihasznált malommal rendelkezik. Évente 140.000 tonna gabonát őröl meg, ezzel a magyar lisztpiac egyik meghatározó, biztos lábakon álló szereplője. Őrleményei kiváló minőségűek, melyekkel mind az igényes ipari vevőknek, mind a fogyasztóknak megfelelő választást tud nyújtani.A gabonaőrléshez a 8.880 hektáron gazdálkodó Gyermelyi növénytermesztés biztosítja a hátteret, mely a vetőmag előállításától kezdve felügyeli a termesztési folyamatot, így mind mennyiségi, mind minőségi oldalról komoly biztonságot jelent a tészta termékpályának. A jó minőségű durum- és lágybúza alapanyagnak, valamint a korszerű, versenyképes tésztagyártásnak köszönhetően a cég az olasz versenytársakkal szemben is sikerrel versenyez a nemzetközi tésztapiacon.A Gyermelyi a saját növénytermesztés mellett egy évtizedek óta sikeres integrációt is működtet, több mint 200 magyar búzatermelő partnernek nyújt kiszámítható, korrekt együttműködést és biztos felvevőpiacot, mellyel a saját művelésű területeken túl további 17.000 hektárnyi területet integrál a rendszerébe.A kiváló minőségű és egyúttal impozáns mennyiségű élelmiszert gyártó Gyermelyi Vállalatcsoport külön értéke, hogy mindmáig teljes egészében magyar tulajdonban van. A cégcsoport több évtizedes, szerves fejlődése alatt is meg tudott maradni hazai kézben. A tulajdonosok zömében Gyermelyhez kötődő magánszemélyek, sokan közülük ma is aktív dolgozók, vagy vezetők a cégnél.Folyamatos modernizáció, növekvő exportbevételA Gyermelyi Vállalatcsoport sikerének titka, hogy a megtermelt eredmény nagy részét az alkalmazott technológia és minőségirányítási rendszer állandó fejlesztésére fordítja. A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 14 milliárd Ft-ot fordított beruházásokra. Az idei év nem csak a 9 milliárd Ft-ot meghaladó beruházás nagyságrendje miatt mérföldkő a vállalatnál, hanem azért is mert a tésztagyári és a takarmánygyári beruházásokkal jó méretgazdaságosságú, európai léptékben is hatékonyan működtethető termékpályák jönnek létre. Ezzel pedig a hazai és az exportpiacokon való versenyképesség is jelentősen növekszik.A Gyermelyi Vállalatcsoport mind a hazai élelmiszeripari hagyományokat, mind pedig üzleti modelljét tekintve igazi magyar sikertörténet.

Forrás: TradeMagazin