Újabb energetikai fejlesztés a SáGa telephelyén

Az idén februárban megkötött energetikai együttműködés második fázisaként hatmillió forint értékű fejlesztést hajtott végre a Dalkia Energia a SáGa Foods Zrt. régi, elsősorban az irodaépületeknek és szociális létesítményeknek otthont adó sárvári telephelyén. A Dalkia Energia és a vezető hazai élelmiszeripari cég 2013 februárjában kötött közel 200 millió forint értékű, 3 éves üzemeltetési szerződést a húsipari vállalat hőszolgáltatására. Ennek révén a vállalat közel 20 százalékkal csökkentheti hőköltségeit, ami több tízmillió forintos megtakarítást jelent.

A hagyományosan magas energiaintenzitású élelmiszeripari vállalatok éves szinten a teljes hazai energiafogyasztás körülbelül 2 százalékát teszik ki. A Dalkia Energia szakértői szerint megfelelő fejlesztésekkel a komoly árversennyel küzdő és energiaigényes élelmiszer-feldolgozó, illetve húsipari vállalatok jelentős részénél lehet hasonló, kétszámjegyű megtakarításokat elérni.

„A Dalkia Energiával februárban kötött megállapodás tapasztalatai megerősítettek minket abban, hogy érdemes a kevésbé fajsúlyosnak tűnő energetikai problémákra is szakemberekkel együtt megoldást találni. A mostani hatmillió forint értékű fejlesztéssel már nem csak a modern feldolgozó üzem, de az adminisztratív épületek is valóban XXI. századi energiaszolgáltatással rendelkeznek. Mindeközben a vállalat versenyképessége is javul az egyre kiélezettebb hazai és régiós versenyben” – hangsúlyozza Keleti Zsolt, az angol Bernard Matthews Ltd. tulajdonában lévő, 15 milliárd forintos árbevételű SáGa Foods Zrt. vezérigazgatója.

A Dalkia Energia és a SáGa közötti együttműködés magában foglalja a szükséges fejlesztések elvégzését és a rendszer garanciavállalás melletti, teljes körű üzemeltetését, karbantartását is. A fejlesztés első szakaszában a szakemberek magas hatásfokú, energiatakarékos kazánokat helyeztek üzembe az új telephelyen épült kazánházban, miközben a hőszállító vezetékrendszer hosszát is lerövidítették, ami további megtakarításokat eredményez az üzemeltetésben. A most lezárult második fázisban az energetikai szolgáltató rákötötte az adminisztratív munkahelyek hőrendszerét az első szakaszban telepített, modern kazánokra, és ezzel itt is megteremtette a pontos mérés és szabályozhatóság feltételeit.

 

Forrás: ÉlelmiszerOnline