Vége a piszkos közbeszerzésnek

Kétnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, kedden kezdődik a közellátás szempontjából jelentős vállalkozásokról szóló törvényjavaslat vitája.

Hétfőn a napirend előtti felszólalások, az interpellációk és a kérdések után a képviselők döntenek a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól szóló beszámoló elfogadásáról. 

Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke a keddi parlamenti vitában azt mondta: a közbeszerzések száma és értéke is mintegy 30 százalékkal növekedett 2006-ban az előző évhez képest, az eljárások száma tekintetében 2006-ban is a helyi önkormányzatok és intézményeik jártak élen, az összes közbeszerzések több mint 45 százalékával. 

A határozathozatalok után kezdődik annak az országgyűlési határozatnak a vitája, amely vizsgálóbizottságot hoz létre az 1998-2006 közötti költségvetési éveket érintően az Országgyűlés, a Miniszterelnöki Hivatal és a minisztériumok hatáskörében hozott döntéssel az államháztartáson kívüli szervezetek részére történt ingyenes vagyoni juttatásokkal kapcsolatos eljárások szabályszerűségének kivizsgálására. 

Kedden kezdődik a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról szóló javaslat vitája. A "lex Mol" néven emlegetett előterjesztéssel az állam jogi eszközökkel próbálja körülbástyázni az energetikai cégeket az azok részvényeit felvásárolni készülő más társaságokkal szemben, azzal az indokkal, hogy ezek a cégek stratégiai jelentőségűek Magyarország szempontjából. A kormány az előterjesztéssel a magyar olajtársaság részvényeinek az ÖMV általi felvásárlásához hasonló eseteknek kíván gátat szabni.

Origo.hu