Világszerte egyre jobban védik a hazai termékeket

A Global Trade Alert (GTA) megfigyelőcsoport kutatása szerint az elmúlt hat hónapban a legmagasabb szintre nőtt a különböző protekcionista korlátozások előfordulása a gazdasági világválság 2008-as kezdete óta. 2012 második negyedévében 26 esetről állapították meg, hogy protekcionizmus motiválta a döntéshozókat, 2013 első negyedévében már 125 ilyen eset volt.

A szervezet szerint a leglátványosabb eset a Kína és az Európai Unió között a napokban kirobbant vita a napelemek és a bor kereskedelméről. De előfordult, hogy Venezuela akarta megvédeni a petrolkémiai iparágát, vagy Kolumbia korlátozta a tejtermékek importját az országba.

A napokban ülnek össze a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G8 országok vezetői, de a GTA nem vár áttörést a protekcionizmus terjedésének korlátozásában. A GTA szerint ugyanis a G8, illetve a G20 országok felelősek a protekcionista korlátozások döntő többségéért.

kína A gazdasági válság miatt a világ országainak nagyobb része recesszióval küzd. A különböző jegybanki élénkítések szabad forrásokkal árasztották el a tőkepiacokat, de a gazdasági növekedés csak lassan indul meg. Több országban a nemzeti valuták leértékelésével is megpróbálkoztak, de ez se hozott gyors eredményt.

Az elemzők szerint ezek alapján érthető, hogy miért próbálkoznak egyre több helyen a protekcionizmussal. A GTA szerint különösen érdekes, hogy leginkább Kína ellen hoznak protekcionista lépéseket a világon, de sokan mégis azt várják, hogy a kínai gazdaság növekedése indítsa be a globális gazdaságot.

 

Forrás: élelmiszeronline