Vissza kell szorítani a tojásimportot!

A mintegy 500 millió darabra becsült tojásimport visszaszorítását szeretnék elérni a magyar tojástermelők, mivel ez számukra jelentős veszteség forrása - mondta a Baromfi Termék Tanács Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának szerdai ülésén.

Végh László tájékozatójában kiemelte: a Magyarországra érkező mennyiségből csak mintegy 100 millió darab származik legális behozatalból, a többi a feltételezések szerint szürke- vagy feketeimport.

Mindez a termelőknek jelentős kár okoz - hangsúlyozta az elnök. Rámutatott: a termelők minden eladott tojáson 5 forintnyi veszteséget könyvelnek el, ebből 2-3 forintot okoz az, hogy az import letöri az árakat.

Végh László közölte: Magyarországon évente mintegy 2,4 milliárd tojást fogyaszt el a lakosság.

Az ágazati szakmai szövetség vezetője szerint legális behozatalt csak négy megyében regisztráltak, ezért szigorítani kellene a tojásimport ellenőrzését.

Javasolta egyebek között, hogy ne csak az 5 tonna feletti import mennyisége legyen bejelentésre kötelezett, hanem az ez alatti mennyiség is. Az elnök szerint az élelmiszerek áfájának csökkentését szintén napirenden kell tartani - a költségvetés teherbíró képessége szerint -, mert ez jelentené a megoldást a mező- és élelmiszergazdaságban a fekete- és szürketevékenység ellen. Addig is az ellenőrzések szigorítását javasolta. Felvetéseivel a bizottság tagjai pártállástól függetlenül egyetértettek.

Tarpataki Tamás, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője arról beszélt, hogy a szaktárcánál elkészült a tojásstratégia, amit a minisztérium a terméktanáccsal közösen dolgozott ki. Ennek legfontosabb célkitűzése a belföldi tojástermelés és értékesítés növelése, az importnyomás csökkentése. Hangsúlyosan szerepel benne az ellenőrzések hatékonyságának javítása, valamint az élelmiszerbiztonság erősítése is.

Végh László az MTI-nek elmondta, a termelők a csomagolóknak jelenleg 14-15 forintért adják a tojást, a múlt évben ez átlagosan 20 forint volt. A tojásszektor éves árbevétele 20-25 milliárd forint körül mozog a piaci viszonyoktól függően.

 

Forrás: veddamagyart.hu