Visszatér a világpiacra a makói hagyma?
A makói fokhagymát már egy szinten jegyzik a spanyol áruval, és évtizedes csökkenés után végre nő a termőterülete is.
Az elmúlt évtizedekben leszálló ágban volt az egykor híres makói fokhagymatermesztés. Minőségben pedig felvette a versenyt a beáramló kínai fokhagymával, ám az árral már nem bírta a harcot.
Évek óta egyre kevesebb a hagyma Makón és környékén. Akit nem szorított ki a piacról az olcsó kínai import, azt tönkretette a jég, a belvíz és a dráguló vetőmag. Az elmúlt tíz évben tizedére csökkent a hagymaföldek nagysága a környéken. Valamikor 300 családnak nyújtott megélhetést a hagyma, ma 25-30-nak.
De most úgy tűnik, nem hiába reménykedtek a kitartó gazdák, hiszen egy svájci cég fűszerfeldolgozó üzemet épít, és uniós szinten - sőt, talán a tengerentúlon is - piacot nyer a makói hagyma. De vajon lesz-e még mit eladni, miután az elmúlt húsz évben a termőterület a tizedére csökkent?
Forrás: MR1 - Kossuth Rádió