Visszatér a világpiacra a makói hagyma?

A makói fokhagymát már egy szinten jegyzik a spanyol áruval, és évtizedes csökkenés után végre nő a termőterülete is.

Az elmúlt évtizedekben leszálló ágban volt az egykor híres makói fokhagymatermesztés. Minőségben pedig felvette a versenyt a beáramló kínai fokhagymával, ám az árral már nem bírta a harcot.

Évek óta egyre kevesebb a hagyma Makón és környékén. Akit nem szorított ki a piacról az olcsó kínai import, azt tönkretette a jég, a belvíz és a dráguló vetőmag. Az elmúlt tíz évben tizedére csökkent a hagymaföldek nagysága a környéken. Valamikor 300 családnak nyújtott megélhetést a hagyma, ma 25-30-nak.

De most úgy tűnik, nem hiába reménykedtek a kitartó gazdák, hiszen egy svájci cég fűszerfeldolgozó üzemet épít, és uniós szinten - sőt, talán a tengerentúlon is - piacot nyer a makói hagyma. De vajon lesz-e még mit eladni, miután az elmúlt húsz évben a termőterület a tizedére csökkent?

Most a jelek szerint a makói terménynek egyenlő esélyei vannak a spanyol fokhagymával, és ez áttörés, mert eddig csak leértékelt volt a magyar áru. Mágori Andrea negyven éve foglalkozik hagymatermesztéssel, és most azt mondja, bízik a fiatalokban, akik évről-évre növelik a termőterületüket. Abban bízik, hogy visszatérnek oda, ahol a kilencvenes években jártak, amikor Európa meghatározó hagymatermő vidéke volt Makó. Szerinte megváltoztak a fogyasztói szokások is, a hazai vásárlóknak is elment a kedve a „se íze, se bűze” kínai hagymától, már keresik a hazai fokhagymát, és jó jel, hogy visszatértek az északi, finn és svéd vevők is.

Forrás: MR1 - Kossuth Rádió