MAGYAR KINCSEK PROGRAMSOROZAT 7. ÁLLOMÁSA

Magyar Kincsek partnertalálkozó: világszínvonal öt tételben

Pécsett és környékén napokat is el lehetne tölteni, de december elején a Magyar Kincsek idei utolsó állomásán a programsorozatunkhoz híven kiválasztottunk néhány olyan helyszínt, amely mindegyikéről elmondhatjuk, hogy nincs még egy hozzá hasonló az országban.

Az ezúttal hozzánk csatlakozó csaknem ötven védjegyhasználónkkal a túránkat Mohácson kezdtük, ahol megnéztük Magyarország legújabb és legnagyobb vágóhídját. A Pick Márk úton működő vágó és daraboló üzemből kikerülő húsokból természetesen a világhírű magyar Pick szalámiba is jut. A látogatásnak külön aktualitást adott, hogy az MCS Vágóhíd Zrt. nemrégiben 170. védjegyhasználóként csatlakozott a Magyar Termékhez.

Mohács után utunk a Gant Pécsi Kesztyű Kft.-hez vezetett, ahol megnéztük, hogyan készítik ördöngős ügyességgel és pontosággal a különlegesen finom divatkesztyűket a Marczi család manufaktúrájában. A kisüzemmel egy épületben lévő múzeumban megismerkedhettünk a Hammerli család által felvirágoztatott pécsi kesztyűkészítés másfél évszázadra visszanyúló történetével is.

Ezután a Magyar Kincsek csapata ellátogatott az egyedülálló magyar festőgéniusz, Csontváry Koszta Tivadar legragyogóbb képeinek kiállítására. A magányos cédrus, A Nagy Tarpatak a Tátrában vagy a Baalbek megcsodálása mellett azt is megtudhattuk, miként maradtak fenn az életében el nem ismert festő képei a halála után szinte a vakvéletlennek köszönhetően, hogyan licitálta el az életművet megmentő Gerlóczy Gedeon a festményeket a hatalmas vásznakat ponyvának akaró kocsisok elől.

A kiállítást követően a pogányi reptér felé vettük az irányt, ahol a nemrégiben átadott repülőgépgyárban megmutatták nekünk a Magnus Aircraft, a világszerte szállított szuperkönnyű, mindössze 300 kilós kisrepülőgépének készítését. Megismerkedhettünk a már teljesen elektromos hajtású, Siemens-szel közösen fejlesztett új géppel is.

A napot és ezzel a Magyar Kincsek 2018-as programsorozatát Villányban, a Polgár Pincészetben zárta a Magyar Termék csapata, ahol pincelátogatással és borvacsorával fejeződött be a védjegyhasználók túrája.

A visszajelzéseitek alapján tartalmas, jó hangulatú napot töltöttünk együtt.