Védjegy kategóriák
Tanúsító védjegy:
A tanúsító védjegy olyan védjegy, amely meghatározott minőségű vagy egyéb jellemzőjű árukat vagy szolgáltatásokat azzal különböztet meg más áruktól vagy szolgáltatásoktól, hogy e minőségüket vagy jellemzőjüket tanúsítja. A tanúsítandó minőségi vagy egyéb jellemzőket, valamint a tanúsítás szabályait a védjegyhez kapcsolódó szabályzat tartalmazza. A tanúsítandó minőségi vagy egyéb jellemzők bármilyen jellemzők lehetnek, amelyek a szabályzatban előre rögzítésre kerülnek. A tanúsítást a tanúsító védjegy jogosultja hajtja végre, aki saját maga nem jogosult a tanúsító védjegy használatára. A Magyar Termék, Hazai Termék, Hazai Feldolgozású Termék és a Magyar Szolgáltatás védjegyek tanúsító védjegyek. A védjegy jogosultja a "MAGYAR TERMÉK" Nonprofit Kft, aki a tanúsítást és ennek alapján a védjegy használatát engedélyezi, azon vállalkozások részére, amelyek árui és/vagy szolgáltatásai teljesítik a szabályzat szerinti minőségi és egyéb jellemzőket.
Földrajzi árujelzők:
A tanúsító védjegyet sok esetben összekeverik a földrajzi árujelzőkkel. A földrajzi árujelzőknek két típusa van:
1. A földrajzi jelzés:
A földrajzi jelzés valamely táj, helység, kivételes esetben ország neve lehet, amelyet ez erről a helyről származó, tehát ezek a földrajzi területen termelt, feldolgozott vagy előállított olyan termék megjelölésére használnak, amelyek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője kifejezetten ennek a földrajzi származásnak tulajdonítható. Pl.: Makói Hagyma. Vecsési Káposzta.
2. Eredet jelzés:
Az eredet jelzés valamely táj, helység, kivételes esetben ország neve lehet, amelyet ez erről a helyről származó, tehát ezen a földrajzi területen termelt, feldolgozott vagy előállított olyan termék megjelölésére használnak, amelyek különleges minősége, hírneve vagy egyéb jellemzője kizárólag vagy lényegében az adott földrajzi környezet, az arra jellemző természeti és emberi tényezők következménye. Pl.: Hungaricum.
A földrajzi árujelzőket főként a mezőgazdasági és az élelmiszeripari termékek esetén alkalmazzák, mert általában ezek esetén érvényesülnek tisztán és kizárólag a földrajzi környezetből fakadó egyedi jellegek. Valójában a földrajzi árujelzők is felfoghatók egy fajta tanúsító védjegynek, azzal a korlátozással, hogy a földrajzi árujelzők esetén az egyedi jelleg kizárólag az adott földrajzi hely természeti és emberi tényezőire vezethető vissza. Míg a tanúsító védjegyek esetén a megkülönböztető jelleg bármilyen előre meghatározott minőségi vagy egyéb jellemzőből származtatható.
VÉDJEGY KATEGÓRIÁK:
"Magyar/Hazai/Hazai Feldolgozású Termék" feliratú színes ábrás tanúsító védjegyek
Lajstromszámok:
Magyar Termék: 199 280 és 203 428
Hazai Termék: 207 893 és 209 517
Hazai Feldolgozású Termék: 207 892 és 209 519
A védjegy oltalmi körének meghatározása a Nizzai Osztályozási Rendszer szerint:
- termékek vonatkozásában 1. - 34. osztály
Az osztályok részletes tartalma a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján elérhető.
"Magyar Szolgáltatás" feliratú színes ábrás tanúsító védjegy
Lajstromszáma: 203 845
A megjelöléssel megkülönböztetett áruk és szolgáltatások felsorolása – a védjegy oltalmi körének meghatározása a
Nizzai Osztályozási Rendszer szerint:
- szolgáltatások vonatkozásában 35. - 45. osztály
Az osztályok részletes tartalma a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján elérhető.
"Kiváló Termék" színes ábrás védjegy
Lajstromszáma: 231 184
A védjeggyel megkülönböztetett áruk felsorolása – a védjegy oltalmi körének meghatározása Nizzai Osztályozási Rendszer szerint:
3. osztály: Fogkrémek; Illatszer készítmények; Kozmetikai, szépségápolási készítmények; Kozmetika szerek; Kozmetikai szerek állatok számára, Mosodai készítmények; Mosószerek/tisztítószerek, nem gyártás műveletekhez és nem gyógyászati használatra; Szappan; Tisztítószerek háztartási használatra; Vegy tisztítókészítmények háztartási célokra; Vegytisztító készítmények.
16. osztály: Abszorbens papír vagy műanyag, élelmiszerek csomagolásához; Asztalneműk papírból Csomagolópapír; Egészségügyi papír, WC-papír; Papír; Papír asztalterítők; Papír alátétek; Papír-írósze áruk; Papírszalvéták; Papírtörlők tisztítási célokra; Papírtörölköző; Papírzsebkendők, papírtörlők Poháralátétek papírból.
29. osztály: Baromfi, nem élő; Burgonyapehely; Citromlé étkezési használatra; Csemegekukorica feldolgozott; Csemegeuborka; Disznóhús; Disznózsír; Étkezési olajok; Földimogyoró, elkészítve; Gomba tartósított; Gyümölcsbefőttek; Gyümölcskonzervek; Gyümölcsök, tartósított; Halak; Halból készítet élelmiszertermékek; Húskivonatok; Húsok; Hús, tartósított; Kolbász; Lekvárok [citrusfélékből]; Levesek Magvak, elkészítve; Margarin; Mazsola; Napraforgóolaj, étkezési; Növényi alapú tejszín; Olívaolaj étkezési; Paradicsomlé főzéshez; Paradicsompüré; Préselt gyümölcspép; Repceolaj, étkezési; Rizstej Sajtok; Savanyúságok; Sonka; Sózott hal; Sózott hús; Sültburgonya, chips; Tej; Tejtermékek; Tofu Tojások; Tonhal [nem élő]; Vadhús; Vaj; Zöldségek, főtt; Zöldségek, tartósított; Zöldségkonzervek Zöldségsaláták; Zselék; Zsírok, étkezési.
30. osztály: Cukor; Csokoládé; Ecet; Édességek karácsonyfák díszítéséhez; Élesztő; Ételízesítő [fűszer] Ételkeményítő; Fagylaltok és jégkrémek; Fűszerek, ízesítők; Gabonakészítmények; Glutén [sikér] étkezés használatra; Glükóz étkezési használatra; Húslé, mártás, szaft; Húsos piték; Ízesítők italokhoz [kivév illóolajok]; Ízesítőszerek süteményekhez [kivéve illóolajok]; Jég, természetes vagy mesterséges; Kakaó Kakaóalapú italok; Kamillaalapú italok; Kávé; Kávé alapú italok; Kekszek, rágcsálnivalók; Kenyér Ketchup [szósz]; Kétszersültek; Konyhasó; Kovász; Liszt; Lisztből készült tészták; Magas protei tartalmú gabonaszeletek; Majonéz; Marcipán; Metélttészta-alapú készételek; Méz; Mustár; Müzli Palacsinták; Pálmacukor; Paradicsomszósz; Pizza; Pótkávé; Rágógumi; Rizs; Salátaöntetek; Sütőpor Szendvicsek; Tea; Természetes édesítőszerek; Zab alapú ételek.
31. osztály: Cukornád; Cserjék; Élő állatok; Fák (növények); Friss gyümölcsök; Friss kert gyógynövények; Friss zöldségek; Gabonafélék feldolgozásakor keletkezett melléktermékek, állat fogyasztásra; Kagylók, élő; Kakaóbab, nyers; Karácsonyfák; Kezeletlen fűrészáru; Komló; Koszorúk él virágokból; Kukorica; Kutyaeledelek (kekszfélék); Liszt állatoknak; Madáreledelek; Magvak; Magva (gabona); Növények; Nyers faanyag, fűrészáru; Palánták; Rózsatövek; Szalma alom; Szalma (takarmány) Szemes gabona, feldolgozatlan; Széna; Tenyészállat-állomány; Termékek állatok hízlalására; Természete gyep; Tojások keltetéshez (megtermékenyített); Virágok.
32. osztály: Alkoholmentes italok; Ásványvíz [italok]; Asztali vizek; Energiaitalok; Gyümölcslevek Izotóniás italok; Készítmények italokhoz; Komlókivonatok sör előállításához; Limonádék; Mustok Paradicsomlevek [italok]; Pasztillák szénsavas italokhoz; Porok szénsavas italokhoz; Sörök; Szénsava víz; Szódavíz; Szőlőmust; Szörpök italokhoz; Üdítőitalok; Vizek [italok]; Zöldséglevek [italok].
Az osztályok részletes tartalma a Szellem Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján elérhető.
"ZÖLD Termék" színes ábrás védjegy
Lajstromszáma: 231 606
A védjeggyel megkülönböztetett áruk felsorolása – a védjegy oltalmi körének meghatározása Nizza Osztályozási Rendszer szerint:
3. osztály: Fogkrémek; Illatszer készítmények; Kozmetikai, szépségápolási készítmények; Kozmetika szerek; Kozmetika szerek állatok számára, Mosodai készítmények; Mosószerek/tisztítószerek, nem gyártás műveletekhez és nem gyógyászat használatra; Szappan; Tisztítószerek háztartási használatra; Vegy tisztítókészítmények háztartási célokra Vegytisztító készítmények.
16. osztály: Abszorbens papír vagy műanyag, élelmiszerek csomagolásához; Asztalneműk papírból Csomagolópapír Egészségügyi papír, WC-papír; Papír; Papír asztalterítők; Papír alátétek; Papír-írósze áruk; Papírszalvéták Papírtörlők tisztítási célokra; Papírtörölköző; Papírzsebkendők, papírtörlők Poháralátétek papírból.
29. osztály: Baromfi, nem élő; Burgonyapehely; Citromlé étkezési használatra; Csemegekukorica feldolgozott Csemegeuborka; Disznóhús; Disznózsír; Étkezési olajok; Földimogyoró, elkészítve; Gomba tartósított Gyümölcsbefőttek; Gyümölcskonzervek; Gyümölcsök, tartósított; Halak; Halból készítet élelmiszertermékek Húskivonatok; Húsok; Hús, tartósított; Kolbász; Lekvárok [citrusfélékből]; Levesek Magvak, elkészítve; Margarin Mazsola; Napraforgóolaj, étkezési; Növényi alapú tejszín; Olívaolaj étkezési; Paradicsomlé főzéshez; Paradicsompüré Préselt gyümölcspép; Repceolaj, étkezési; Rizstej Sajtok; Savanyúságok; Sonka; Sózott hal; Sózott hús; Sültburgonya chips; Tej; Tejtermékek; Tofu Tojások; Tonhal [nem élő]; Vadhús; Vaj; Zöldségek, főtt; Zöldségek, tartósított Zöldségkonzervek Zöldségsaláták; Zselék; Zsírok, étkezési.
30. osztály: Cukor; Csokoládé; Ecet; Édességek karácsonyfák díszítéséhez; Élesztő; Ételízesítő [fűszer Ételkeményítő; Fagylaltok és jégkrémek; Fűszerek, ízesítők; Gabonakészítmények; Glutén [sikér] étkezés használatra Glükóz étkezési használatra; Húslé, mártás, szaft; Húsos piték; Ízesítők italokhoz [kivév illóolajok]; Ízesítőszere süteményekhez [kivéve illóolajok]; Jég, természetes vagy mesterséges; Kakaó Kakaóalapú italok; Kamillaalapú italok Kávé; Kávé alapú italok; Kekszek, rágcsálnivalók; Kenyér Ketchup [szósz]; Kétszersültek; Konyhasó; Kovász; Liszt Lisztből készült tészták; Magas protei tartalmú gabonaszeletek; Majonéz; Marcipán; Metélttészta-alapú készételek Méz; Mustár; Müzli Palacsinták; Pálmacukor; Paradicsomszósz; Pizza; Pótkávé; Rágógumi; Rizs; Salátaöntetek; Sütőpo Szendvicsek; Tea; Természetes édesítőszerek; Zab alapú ételek.
32. osztály: Alkoholmentes italok; Ásványvíz [italok]; Asztali vizek; Energiaitalok; Gyümölcslevek Izotóniás italok Készítmények italokhoz; Komlókivonatok sör előállításához; Limonádék; Mustok Paradicsomlevek [italok]; Pasztillá szénsavas italokhoz; Porok szénsavas italokhoz; Sörök; Szénsava víz; Szódavíz; Szőlőmust; Szörpök italokhoz Üdítőitalok; Vizek [italok]; Zöldséglevek [italok].
Az osztályok részletes tartalma a Szellem Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján elérhető.
"#veddahazait" színes ábrás védjegy
Lajstromszáma: 233 153
A védjeggyel megkülönböztetett áruk és szolgáltatások felsorolása – a védjegy oltalmi körének meghatározása a Nizzai Osztályozási Rendszer szerint:
3. osztály: Fogkrémek; Illatszer készítmények; Kozmetikai, szépségápolási készítmények; Kozmetikai szerek; Kozmetikai szerek állatok számára, Mosodai készítmények; Mosószerek/tisztítószerek, nem gyártási műveletekhez és nem gyógyászati használatra; Szappan; Tisztítószerek háztartási használatra; Vegyi tisztítókészítmények háztartási célokra; Vegytisztító készítmények.
16. osztály: Abszorbens papír vagy műanyag, élelmiszerek csomagolásához; Asztalneműk papírból; Csomagolópapír; Egészségügyi papír, WC-papír; Papír; Papír asztalterítők; Papír alátétek; Papír-írószer áruk; Papírszalvéták; Papírtörlők tisztítási célokra; Papírtörölköző; Papírzsebkendők, papírtörlők; Poháralátétek papírból, Szemeteszsákok papírból vagy műanyagból.
19. osztály: Cement, Készházak, Tetőcserepek
21. osztály: Dörzsölőeszközök [kefék], Étkészlet, a kések, villák és kanalak kivételével, Étkészletek, Felmosófej-kifacsarós vödrök, Felmosó vödör kicsavaróval, Felmosórongyok, Fűszertartó szettek, Kenyérkosarak, háztartási célokra, Kenyértartók, Kenyérvágó deszkák, Konyhai dörzsik, Papírtányérok, Poharak papírból vagy műanyagból, Szivacsok háztartási használatra, Tisztítópárnák, súrolószivacsok.
29. osztály: Baromfi, nem élő; Burgonyapehely; Citromlé étkezési használatra; Csemegekukorica, feldolgozott; Csemegeuborka; Disznóhús; Disznózsír; Étkezési olajok; dzsemek, lekvárok (nem citrusfélékből), Fagyasztott gyümölcsök Feldolgozott zöldségek, Földimogyoró, elkészítve; Gomba, tartósított; Gyümölcsbefőttek; Gyümölcskonzervek; Gyümölcsök, tartósított; Halak; Halból készített élelmiszertermékek; Húskivonatok; Húsok; Hús, tartósított; Joghurt Kefir, Kolbász; Lekvárok [citrusfélékből]; Levesek; Lencse, Lenmagolaj, Levesek, Magvak, elkészítve; Májpástétom, Margarin; Mazsola; Napraforgóolaj, étkezési; Növényi alapú tejszín; Olívaolaj, étkezési; Paradicsomlé főzéshez; Paradicsompüré; Préselt gyümölcspép; Repceolaj, étkezési; Rizstej; Sajtok; Savanyúságok; Sonka; Sózott hal; Sózott hús; Sültburgonya, chips; Tej; Tejtermékek; Tejföl, Tofu; Tojások; Tonhal [nem élő]; Vadhús; Vaj; Zöldségek, főtt; Zöldségek, tartósított; Zöldségkonzervek; Zöldségsaláták; Zselék; Zsírok, étkezési.
30. osztály: Almaszósz, Bors, Búzadara, Búzaliszt, Cikória, Cukor; Csokoládé; Ecet; Édességek karácsonyfák díszítéséhez; Élesztő; Ételízesítő [fűszer]; Ételkeményítő; Fagylaltok és jégkrémek; Fűszerek, Fűszernövények, ízesítők; Gabonakészítmények; Gabonaszeletek, Glutén [sikér] étkezési használatra; Glükóz étkezési használatra; Gyümölcsszószok, Húslé, mártás, szaft; Húsos piték; Ízesítők italokhoz [kivéve illóolajok]; Ízesítőszerek süteményekhez [kivéve illóolajok]; Jég, természetes vagy mesterséges; Kakaó; Kakaóalapú italok; Kamillaalapú italok; Kávé; Kávé alapú italok; Kekszek, rágcsálnivalók; Kenyér; Ketchup [szósz]; Kétszersültek; Konyhasó; Kovász; Kukoricadara, Kukoricaliszt, Liszt; Lisztből készült tészták; Magas protein tartalmú gabonaszeletek; Majonéz; Marcipán; Metélttészta-alapú készételek; Méz; Mustár; Müzli; Palacsinták; Pálmacukor; Panírkeverékek, Paradicsomszósz; Pizza; Pótkávé; Rágógumi; Rizs; Salátaöntetek; Sütőpor; Szendvicsek; Tea; Természetes édesítőszerek; Tésztaöntetek, Zab alapú ételek, Zsemlemorzsa.
32. osztály: Alkoholmentes italok; Ásványvíz [italok]; Asztali vizek; Energiaitalok; Gyümölcslevek; Izotóniás italok; Készítmények italokhoz; Komlókivonatok sör előállításához; Limonádék; Mustok; Paradicsomlevek [italok]; Pasztillák szénsavas italokhoz; Porok szénsavas italokhoz; Sörök; Szénsavas víz; Szódavíz; Szőlőmust; Szörpök italokhoz; Üdítőitalok; Vizek [italok]; Zöldséglevek [italok].
33. osztály: Borok, Borpárlat, Égetett szeszes italok, Szeszes italok
37. osztály: fertőtlenítés, háztartási szolgáltatások [takarítási szolgáltatások], vegytisztítás
43. osztály: átmeneti szállások kiadása, bár szolgáltatások, Éttermi szolgáltatások, Foglalás panziókban, gyorséttermek, snack bárok, Ivóvízadagoló automaták bérbeadása, kantinok, büfék, étkezdék, Kávéházak, Kempingezési lehetőség biztosítása, önkiszolgáló éttermek, Panziók, recepciós szolgáltatások ideiglenes elszállásoláshoz [érkezések és távozások ügyintézése], szállásfoglalás, szállásügynökségek [szállodák, panziók], szállodai szobafoglalás, szállásfoglalás, szállodai szolgáltatások, Turistaházak, üdülők, Vendéglátás.
Az osztályok részletes tartalma a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján elérhető.