MAGYAR KINCSEK PROGRAMSOROZAT 5. ÁLLOMÁSA

Kolbász és bonbon - Gyula évszázados titkai és a Kőrösök találkozása

Elsőként ellátogattunk házigazdánk, a 150 éves Gyulahús üzemébe, ahol a gyulai kolbász gyártásának kulisszatitkaiba nyerhettünk bepillantást, majd Daka Zsolt - Gyulahús Kft. ügyvezetője - és Benedek Eszter rövid prezentációja közben ízelítőt kaptunk a finom gyulai csemegékből is. A hús- és füstélmény után sétahajózás keretében szellőztettük ki magunkat a Fehér és a Fekete-Kőrös összefolyásánál, Szanazugban, mely egy kedvelt kiránduló- és fürdőhely az idelátogatóknak.

A programunk következő helyszíne a belváros szívében fekvő híres 100 éves cukrászda, melyet 1840-ben alapított Salis András cukrászmester és ez a hely Magyarország második legrégebbi cukrászdája. Csodás épület, díszesen festett falak között Balogh László tulajdonos mesélt nekünk a cukrászda történetéről, bemutatta a Cadeau Bonbon Manufaktúrát, megismertette velünk a csokoládé készítés titkait, miközben megkóstolhattuk a kávé- és csokoládékülönlegességeket.

A nap hátralévő részében először az Almásy-kastély kertjében Czene Ferenc solymász tartott nekünk egy igen izgalmas bemutatót a solymászásról, ahol megtudhattuk, hogy, nem csak sólyommal lehet solymászni, így neveznek minden ragadozó madaras bemutatót és vadászatot. Majd a kastély épületben is látogatást tettünk. A tágas terek, reprezentatív helyiségeket járva felmerült a kérdés, hogy éltek a kastélyban, ki fűtötte a kályhákat, ki mosta a grófnő ruháját, hogyan éltek a cselédek, rengeteg kérdésre választ kaptunk. A nap zárásaként pedig vacsoránkat eme exkluzív környezetben, a kastély teraszán fogyaszthattuk el.

A Magyar Kincsek iránt ezúttal a sajtó is élénken érdeklődött, többek között a MTVA (Ma délelőtt adása a 4. perctől), a helyi TV és a helyi sajtó.