Hírek

Akár egymilliós büntetés számla miatti lebukásért

Januártól egymillió forintra büntetheti a számla nélkül értékesítő kereskedőket az APEH, de felelősségre vonhatják a törvénysértésen kapott alkalmazottakat is. Akár 50 ezer forintjába kerülhet egy eladónak, ha az ő hibája, hogy a vevő nem kapott számlát. Egy fideszes javaslat szerint ebben az esetben viszont a vállalkozást nem terhelhetné túl magas bírság.

Vége a piszkos közbeszerzésnek

Kétnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, kedden kezdődik a közellátás szempontjából jelentős vállalkozásokról szóló törvényjavaslat vitája.

Még most is pesszimisták a magyarok, noha javult a GKI konjunktúra-indexe

Kissé javult augusztusban a GKI konjunktúra-index (az üzleti és a lakossági bizalmi index súlyozott átlaga). Az index szezonális hatásoktól megtisztított értéke mínusz 16,0 pontot mutatott, júliushoz képest mind az üzleti, mind a fogyasztói várakozások a hibahatáron belül javultak - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Európai Unió támogatásával készített felmérésében.

Egyszerűbb lesz az áfa-visszaigénylés

Jelentősen változik 2008. január elsejétől az áfaszabályozás. Az uniós irányelveknek megfelelő új törvény több kedvező változást is tartalmaz. Enyhülnek az áfa-visszaigénylés feltételei, szűkítik viszont azokat az eseteket, amikor árengedmény címén az adóalap csökkentésére nyílik lehetőség.

Lehűtik a kedélyeket - nem példátlan az élelmiszerárak emelkedése

Az utóbbi időben mi is több alkalommal hírt adtunk arról, hogy a mezőgazdasági termékek illetve az élelmiszerek ára nagymértékben emelkedett. Ennek kapcsán tekinti át az Európai Központi Bank szeptember havi jelentésében is az euroövezeti élelmiszerek árának változását.

Többségünk támogatja a boltok vasárnapi nyitva tartását

A magyarok 37 százaléka ellenzi az üzletek, bevásárlóközpontok vasárnapi nyitva tartását, miközben 58 százalék nem értene egyet azzal, ha az üzletek, bevásárlóközpontok számára megtiltanák, hogy ekkor is nyitva tartsanak - derül ki a Median felméréséből.