Hírek

Összefogással küzd a piacért a magyar bútoripar

Az üzletek kínálatát figyelve időnként úgy tűnhet, sok más iparág mellett a magyar bútoripar is csatát vesztett, áldozatául esett az úgynevezett piaci versenynek: megszűnt, felszámoltatott. Szerencsére ezúttal tévedünk – csak éppen nem tudunk róla, Mint ahogy sokszor arról sem, hogy a megvásárolt bútor magyar termék. A hazai bútor sikere érdekében hét magyar cég lépett szövetségre, és együttműködésük első lépéseként közös bemutatótermet nyitottak Budapesten. Méghozzá úgy, hogy sikerük még a nyitás előtt bebizonyosodott: vidéki kereskedők jelezték, hogy szívesen csatlakoznak a még meg sem született hálózathoz.

Friss felmérés a láncok magyar termék választékáról

A Hungarikum Szövetség megbízásából a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszéke egy hiánypótló kutatást készített: 12 kereskedelmi lánc kínálatát vizsgálta, abból a célból, hogy felmérje, milyen arányban szerepelnek magyar termékek a hazai kiskereskedelmi láncokban.

Közeledik az 50 forintos tojás

Nem bírnak a takarmány árakkal a gazdák, ezért úgy döntöttek a napokban, ismét 15 százalékkal emelik a tojás árát. Így az darabonként 35-38 forint lesz. Ha a szaktárca nem hoz be hamarosan az árak megfékezésére az országba nagyobb mennyiséget, akkor karácsonyra 50 forintos tojásból kell majd a beiglit sütni - vélik a szakemberek. Évente 300 tojást eszik egy átlag magyar ember.

Gyerekcipőben jár az üzleti hírszerzés Magyarországon

Nem érezhetik biztonságban magukat azok a magyarországi, multinacionális tulajdonú cégek, amelyeknél jelentős innovációs tevékenység folyik, mivel ezen vállalatok az üzleti hírszerzés első számú célpontjai. Ennek ellenére Magyarországon mégis igen óvatlanok ezek a társaságok, írja a Világgazdaság.

Akár egymilliós büntetés számla miatti lebukásért

Januártól egymillió forintra büntetheti a számla nélkül értékesítő kereskedőket az APEH, de felelősségre vonhatják a törvénysértésen kapott alkalmazottakat is. Akár 50 ezer forintjába kerülhet egy eladónak, ha az ő hibája, hogy a vevő nem kapott számlát. Egy fideszes javaslat szerint ebben az esetben viszont a vállalkozást nem terhelhetné túl magas bírság.

Vége a piszkos közbeszerzésnek

Kétnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, kedden kezdődik a közellátás szempontjából jelentős vállalkozásokról szóló törvényjavaslat vitája.